De noordelijke entree van Zundert gaat straks flink op de schop. FOTO ADDO SPRANGERS
De noordelijke entree van Zundert gaat straks flink op de schop. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

Noordelijke entree Zundert krijgt opknapbeurt

ZUNDERT - Alle tot dusver getroffen maatregelen ten spijt, blijken nog altijd veel automobilisten de gereconstrueerde Molenstraat te gebruiken als doorgangsroute en niet, zoals de bedoeling is, de Randweg. De aanpak van de noordelijke entree van Zundert moet ervoor zorgen dat bestuurders worden ontmoedigd om nog langer massaal gebruik te maken van de Molenstraat.

DOOR ADDO SPRANGERS

Wie in Zundert woont of er regelmatig vertoeft, zal het ongetwijfeld zijn opgevallen: veel automobilisten komende vanuit de richting Rijsbergen negeren op de rotonde vóór de dorpskern de afslag naar de Randweg aan hun rechterzijde, en rijden via de Bredaseweg in één streep door naar de Molenstraat om hun weg te vervolgen dwars door de dorpskern. Ze doen dit in groten getale, zo blijkt uit verkeerstellingen. Bovendien nemen veel bestuurders het daarbij niet zo nauw met de in de Molenstraat geldende maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, is bovendien een veelgehoorde klacht.

Tweede versie

Redenen te over dus om automobilisten min of meer te dwingen om toch voor een route via de Randweg te kiezen, en daarmee de dorpskern van Zundert autoluwer te maken. Aanpassing van de noordelijke entree van Zundert zou dit weleens kunnen bewerkstelligen, zo bedacht wethouder Patrick Kok. En dus kwam hij in december met een plan hiervoor. Dat plan moest terug naar de tekentafel om nog wat plooien glad te strijken, maar met de afgelopen maand door de wethouder aan de raad gepresenteerde tweede versie van het voorstel kan de Zundertse politiek wèl uit de voeten.

Rommelig

Ook nu wordt vol ingezet op herinrichting van de noordelijke entree. Belangrijk item hierbij is de realisatie van een veilig en overzichtelijk punt daar waar de Bredaseweg overgaat in de Molenstraat, gecombineerd met verbeterde aansluitingen van de Meirseweg en de Vincent van Goghstraat op diezelfde Bredaseweg. Die aansluitingen zijn momenteel niet optimaal te noemen, zeker niet voor kwetsbare verkeersdeelnemers als fietsers en voetgangers. Door de veelheid van soorten bestrating is het beeld nu bovendien rommelig, wat zorgt voor onduidelijke en onveilige situaties voor alle verkeersdeelnemers. De herinrichting van de noordelijke entree - mét veel groen en een overzichtelijk straatbeeld, maar zónder de in het eerste voorstel aandragen en verfoeide rammelstroken - moet aan deze onvolkomenheden een einde maken. Bovendien wordt de noordelijke entree zó ingericht - klinkers vervangen het bestaande asfalt, het verkeer moet langs twee kruisingen én de maximumsnelheid wordt verlaagd naar 30 kilometer per uur - dat het voor de automobilist die niet per se in de Molenstraat moet zijn automatisch aanlokkelijke wordt om te kiezen voor de Randweg. Ander punt is het ontbreken van een voetpad vanuit de Molenstraat naar zorgcentrum De Welborg op de hoek van de Willem Pastoorsstraat en de Bredaseweg, een onderwerp dat door Stichting Gehandicapten Platform Zundert al vaker werd aangekaart. De aanleg van het gewenste voetpad - waar het bestaande fietspad straks dan voor zal moeten wijken - zal ook de bereikbaarheid van het gebouw aan mensen met een beperking ten goede komen.

Twee fasen

Het is de bedoeling dat de klus straks in twee fasen wordt geklaard. De eerste fase betreft het gedeelte van de Molenstraat in combinatie met de eerder genoemde aansluitingen betreffende Bredaseweg, Meirseweg en Van Goghstraat. Het karwei kan vanaf april aansluitend op de werkzaamheden van de Molenstraat worden ingepland door Krinkels BV, dat het karwei gegund heeft gekregen Met de herinrichting van de noordelijke entree is een bedrag van 126.000 euro gemoeid. De aanpassing van de totale noordelijke entree vanaf de Van Goghstraat tot de rotonde van de Hofdreef-Randweg (fase 2) wordt meegenomen in het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) 2020 en vindt plaats in een later stadium. Dat geldt ook voor de aanleg van eerder genoemd voetpad. Voor fase 2 vindt weer een aanbestedingsprocedure plaats zodat ook lokale ondernemers kunnen inschrijven.[l]