Het startsein voor de aanleg van de speeltuin: de eerste schep grond met een kraanwagentje afgegraven  FOTO RINSKE VAN BEERS
Het startsein voor de aanleg van de speeltuin: de eerste schep grond met een kraanwagentje afgegraven FOTO RINSKE VAN BEERS Foto: Rinske van Beers

Eerste fase aanleg speeltuin Warandepark van start

RIJSBERGEN - De Rijsbergse nieuwbouwwijk Warandepark krijgt een eigen speeltuin. Wethouder Patrick Kok gaf afgelopen week het officiële startsein voor de realisatie hiervan. De speeltuin is mogelijk gemaakt door intensieve samenwerking van de buurtbewoners met de Gemeente Zundert en natuurlijk door bijdragen van sponsors.

DOOR RINSKE VAN BEERS

In het ontwerp van de wijk Warandepark was geen speeltuin opgenomen. "Er wonen hier meer dan 30 kinderen onder de 4 jaar. Daarom hebben wij met een groep enthousiaste bewoners het initiatief genomen in de ontwikkeling van een veilige speelplaats," vertelt Sonja Verkooijen, één van de initiatiefneemsters. Bij de start van de eerste fase van dit project is ook wethouder Patrick Kok aanwezig. "De energie en zelfwerkzaamheid van deze buurt is een mooi voorbeeld hoe je samen tot grote prestaties kunt komen", vindt hij. "De gemeente wil daar dan ook graag haar steentje aan bijdragen." Natuurlijk zijn ook enkele van de toekomstige gebruikers bij deze gelegenheid present.

Inzameling
"De bewoners van de nieuwe wijk hebben allemaal bijgedragen aan het tot stand komen van deze speeltuin. We hebben samen sponsors gezocht, een collecte gehouden in de buurt en er is een speelgoed markt geweest. Ook door de gemeente zijn we ontzettend warm ontvangen", aldus Sonja Verkooijen. "Verder hopen we ook dit jaar fase 2 te kunnen realiseren, waarbij het naastgelegen veldje onder handen genomen gaat worden. Hiervoor zullen we bijvoorbeeld een flessenactie op gaan starten en via 'Kern met Pit', een initiatief van de KNHM Foundation, hopen we ook nog op een bijdrage."

Startsein
Samen met Rens Hartman zet wethouder Patrick Kok het af te graven gedeelte uit, waarbij ook de jonge generatie een handje helpt. Daarna verricht de wethouder de eerste handeling om daarmee het officiële startsein te geven. Onder leiding van Adrie Hartman wordt de eerste schep grond met een kraanwagentje afgegraven en afgevoerd in de container.

'Initiatief is een voorbeeld voor de hele gemeenschap'

Wethouder Patrick Kok: "De gemeente vindt het initiatief dat hier getoond wordt een voorbeeld voor de hele gemeenschap. Een speeltuin draagt bij aan de gezondheid van de kinderen en het is belangrijk dat deze in een veilige omgeving, in de eigen buurt, kan worden gecreëerd."

Nieuwbouwwijk
Hij noemt een dergelijk project voor de bewoners een prachtige gelegenheid om nader kennis te maken met elkaar. "Wij zijn hier allemaal nieuw en het is mooi om te zien hoe er wordt samengewerkt. Dit schept een band, je bouwt samen iets op." Ook tijdens deze gelegenheid wordt duidelijk hoe de hele buurt samenwerkt. Uit verschillende huizen wordt gebak, cake, koffie en thee tevoorschijn gehaald. Ook nu draagt iedereen zijn steentje bij. [l]