Een hoofdrol is zondag weggelegd voor de vier nog actieve gilden uit de gemeente Zundert. FOTO CHARLES VAN CAMPENHOUT
Een hoofdrol is zondag weggelegd voor de vier nog actieve gilden uit de gemeente Zundert. FOTO CHARLES VAN CAMPENHOUT Foto: Charles van Campenhout

Schutters maken zich op voor strijd om titel Gemeentekoning

ZUNDERT - De langverwachte heruitgave van het boek 'Bijdragen tot de kennis der geschiedenis van Zundert en Wernhout', geschreven door Henri van der Hoeven, is eindelijk daar. Komende vrijdag wordt het boek officieel gepresenteerd. Onder de noemer 'Van der Hoeven 20-20' vinden er tot en met zondag tal van activiteiten plaats. Primeur hierbij is de verschieting om de titel Gemeentekoning.

DOOR ADDO SPRANGERS

Het boek 'Bijdragen tot de kennis der geschiedenis van Zundert en Wernhout', geschreven door Henri van der Hoeven, wordt beschouwd als hét naslagwerk over de geschiedenis van Zundert en Wernhout. Deze maand is het precies honderd jaar geleden dat het originele boek door Drukkerij Vorsselmans op de markt werd gebracht. Omdat het boek nog nauwelijks is te vinden, ontstond het plan om een replica van het boek te maken. Initiatiefnemer Egbert Jorissen benaderde hiertoe Heemkundekring De Drie Heerlijkheden en Stichting Hooghe Heerlickheyt Wernhout, die meteen enthousiast waren.

Kans

"We wisten elkaar meteen te vinden", zegt Leo Stes, voorzitter van de Wernhoutse heemkundekring. "Maar de samenwerking tussen beide heemkundekringen is dan ook heel goed te noemen".

'Het boek moet nú opnieuw verschijnen, die kans komt anders nooit meer'

Het zijn woorden waar voorzitter Toon van den Berg van Heemkundekring De Drie Heerlijkheden zich bij aansluit. "We waren het direct met elkaar eens: het boek moet nú opnieuw verschijnen, die kans komt anders nooit meer". De erven Van der Hoeven en Drukkerij Vorsselmans toonden zich vervolgens bereid hun medewerking te verlenen aan het wederom uitbrengen van het lijvige boekwerk. Daarmee was de projectgroep Van der Hoeven 20-20 (een verwijzing naar de boekuitgaven in 1920 en 2020) een feit.

Succes

De uitgave van de replica mag nu al een succes worden genoemd. Maar liefst 360 exemplaren werden middels voorinschrijving besteld en betaald. Slechts een beperkt aantal boeken is nog beschikbaar voor belangstellenden die zich deze mogelijkheid niet willen laten ontglippen. Met wat geluk kunnen zij het komende weekeinde nog hun slag slaan. Van vrijdag tot en met zondag is er rond café In den Anker aan de Rucphenseweg 35 in Zundert een feestelijk activiteitenprogramma.

Boekpresentatie

De vrijdag staat in het teken van de heruitgave van het boek. Allereerst vindt in besloten kring een officiële boekpresentatie plaats waarbij drukker Wim Vorsselmans het eerste exemplaar van het boek zal overhandigen aan Pieter van der Hoeven, een achterkleinzoon van Henri van der Hoeven. Alsof de geschiedenis zich herhaalt, want honderd jaar geleden reikte drukker Willem Vorsselmans het eerste exemplaar uit aan Henri van der Hoeven. Pieter van der Hoeven op zijn beurt zal het eerste exemplaar vervolgens overhandigen aan Wim van de Donk, Commissaris van de Koning van de Provincie Noord-Brabant. Aansluitend wordt een tentoonstelling over het boek, Henri van der Hoeven én Drukkerij Vorsselmans - in relatie tot het boek - geopend.

Anekdotes

Aansluitend, om 15.30 uur, vindt de boekpresentatie voor het publiek plaats. Dat wordt gedaan door de bekende historisch-geograaf Karel Leenders die de in de replica opgenomen leeswijzer schreef. "Dat voegt echt iets toe voor de lezer", aldus Toon van den Berg. "Ieder hoofdstuk wordt apart geduid. Het boek wordt hiermee geplaatst in het perspectief van het heden". Na de presentatie kunnen van 16.15 uur tot 16.30 uur de bestelde boeken worden opgehaald en kunnen bezoekers de expositie bekijken. Dat laatste is trouwens ook op zaterdag en zondag mogelijk. Op zaterdag worden er van 13.00 uur tot 17.00 uur elk vol uur begeleide wandelingen gehouden over landgoed De Moeren, waarbij Mariëtte Veraart anekdotes vertelt over dit landgoed van de Van der Hoevens. Voor de échte wandelaars is er daarnaast een wandeling uitgezet die aan de hand van een routekaart kan worden gelopen. In twee verschillende tenten houden Jack Nouws, Ad van Hassel, Wim Voermans en wethouder Twan Zopfi tussen 13.00 uur en 17.00 uur korte vertellingen die een relatie met het boek hebben. Ook op deze dag kunnen bestelde boeken worden opgehaald en kan de expositie worden bezocht.

Hoofdrol

Dat kan eveneens op zondag. Daarnaast zijn er weer wandelingen met een gids. Een hoofdrol is echter weggelegd voor de vier nog actieve gilden uit de gemeente Zundert, welke zondagochtend aansluiten bij de Heilige Mis van 10.00 uur tot 11.00 uur in Abdij Maria Toevlucht om de dag officieel te starten.

'Het idee voor de verschieting is door de gilden volledig omarmd'

Vanaf 13.00 uur verzorgen de gilden Sint Bavo en Sint Joris uit Rijsbergen, Sint Willibrordus uit Klein Zundert en Sint Jan uit Wernhout verschillende presentaties, maar het grote klapstuk is de verschieting om de titel Gemeentekoning. Die wordt voor de eerste keer in de geschiedenis van de gemeente Zundert gehouden en vindt plaats in twee verschillende klassen: één voor de onervaren schutter en één voor de ervaren schutter.

Vervolg

Wie is aangesloten bij een van de vier gilden of een van de zeventien schietverenigingen in de gemeente Zundert, kan meedoen in laatstgenoemde klasse. Verder kan iedere inwoner van de gemeente Zundert meedoen in de klasse voor de onervaren schutter. Om 13.00 uur wordt het eerste schot gelost door burgemeester Joyce Vermue. De twee 'Gemeentekoningen' worden om 17.00 uur bekendgemaakt. Het blijft waarschijnlijk niet bij een eenmalige gebeurtenis, zo licht Toon van den Berg alvast een tipje van de sluier op. "Het idee voor de verschieting om de titel Gemeentekoning is door de gilden volledig omarmd. Heel stiekem wordt er nu al over een eventueel vervolg gesproken".[l]

Van der Hoeven 20-20

Surf voor meer informatie naar https://www.dedrieheerlijkheden.nl/van-der-hoeven-20-20/van-der-hoeven-20-20-programma/. Meer informatie over (deelname aan) de verschieting om de titel Gemeentekoning is te vinden via www.gemeentekoning.nl.

Toon van den Berg (links) en Leo Stes: 'We wisten elkaar meteen te vinden' FOTO ADDO SPRANGERS