Lisbeth Utens poseert met burgemeester Wouter Kolff van de gemeente Dordrecht. FOTO PIET UTENS
Lisbeth Utens poseert met burgemeester Wouter Kolff van de gemeente Dordrecht. FOTO PIET UTENS Foto: Piet Utens

Koninklijke Onderscheiding voor Lisbeth Utens

RIJSBERGEN - Burgemeester Wouter Kolff van de gemeente Dordrecht heeft vrijdag een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan prof. dr. Lisbeth Utens. De oud-Rijsbergse mag zich voortaan Officier in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

DOOR ADDO SPRANGERS

Utens werd in het zonnetje gezet omdat ze met grote bevlogenheid en tomeloze inzet een bijdrage heeft geleverd aan het verbeteren van het psychisch welzijn van kinderen en adolescenten met een aangeboren hartafwijking en andere ernstige chronische ziekten.

Afgeslankt

De onderscheiding zou aanvankelijk worden uitgereikt na afloop van een lezing die zij zou geven op het jubileumsymposium Gouden Jeugd ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van de afdeling Kinder-en Jeugdpsychiatrie/Psychologie van het ErasmusMC/Sophia Kinderziekenhuis waar zij onlangs afscheid nam als universitair hoofddocent en researchcoƶrdinator Pediatrische Psychologie. Het coronavirus gooide echter roet in het eten. Het symposium werd afgelast en de plechtigheid werd in afgeslankte vorm verplaatst naar het stadhuis van Dordrecht, waar zij met een smoes naartoe gebracht werd. De familie van Lisbeth - voornamelijk uit Brabant - kon hierbij niet aanwezig zijn.

Wetenschapper

Na haar studie Klinische Psychologie ging Lisbeth Utens in 1987 aan de slag als wetenschapper en klinisch psycholoog bij het Erasmus Medisch Centrum. Als wetenschapper heeft zij aan kunnen tonen dat lichamelijke en psychische gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Daar was in die tijd nog weinig oog voor. In 1989 is zij gepromoveerd. Aanvankelijk deed zij voornamelijk onderzoek naar de psychische effecten van aangeboren hartafwijkingen bij kinderen en jongeren en de impact op het gezin. Een uniek onderzoek waardoor zij een internationaal veel gevraagd spreker is.

Hoogleraar

In 2017 werd Lisbeth Utens benoemd tot bijzonder hoogleraar cognitieve gedragstherapie bij kinderen en adolescenten aan de Faculteit voor Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Bij cognitieve gedragstherapie leert een kind door anders te denken en anders te doen zijn of haar problemen te verminderen. Lisbeth is ook nog werkzaam als klinisch psycholoog bij het TOPGGz expertisecentrum Dwang, Angst en Tics van de Bascule te Amsterdam.[l]