Pastor van Sambeek: ’Ik pas me aan bij de mentaliteit van het dorp. Het is immers hun kerk waarin ik voorga’  FOTO CORINE ROKS
Pastor van Sambeek: ’Ik pas me aan bij de mentaliteit van het dorp. Het is immers hun kerk waarin ik voorga’ FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

CHAPEAU Rob van Sambeek gaat met pensioen

KOP Een moderne pastoraal werker neemt afscheid

ZUNDERT - De jonge student Rob van Sambeek had nooit kunnen vermoeden dat de kerk zo'n belangrijke rol op zijn levenspad zou gaan spelen. Na zijn opleiding Theologie, met hierin veel filosofie, kwam hij terecht in het onderwijs. Daar begeleidde hij op diverse scholen de catechese- les, in die jaren een vast onderdeel binnen het Katholiek onderwijs. Maar tijden veranderen. De godsdienstlessen gingen over in lessen levensbeschouwing en tegelijkertijd verdween de begeleiding. Zo kwam de functie van pastoraal werker in beeld. Een betrekking die prima past bij zijn persoonlijkheid, zo blijkt al snel.

DOOR CORINE ROKS

Helaas moet hij nu met pensioen, zo is de conclusie van de pastor binnen de parochies Sint Franciscus Regio Rucphen, Sint Bavo Rijsbergen, Heilige Trudo Zundert en de Heilige Drie-eenheid waaronder Achtmaal, Klein Zundert en Wernhout vallen.

"Ja, best jammer om afscheid te moeten nemen. Ik heb het idee er nog niet aan toe te zijn", aldus pastor Van Sambeek die op 23 maart officieel met pensioen gaat. Zijn feestelijke afscheidsviering met aansluitend een gezellig samenzijn stond voor 27 maart gepland. Wegens het coronavirus zijn de feestelijkheden verplaatst naar een nader te bepalen datum.

Kleine dorpen

Rob van Sambeek (66) over zijn komst naar de regio Rucphen-Zundert: "Ik woon in Eindhoven en wist niet beter dat ik een sterke voorkeur had voor stedelijke parochies. Tot ik als pastor werd aangenomen voor de Parochie Heilige Geest in Rijen en Parochie Dongen, dat later werd verruild voor mijn huidige werkgebied van Zegge tot Wernhout. De dorpse sfeer vind ik geweldig; het dialect, de karakters van de parochianen, de nostalgie".

Dienstbaar

Over het pastorale team uit hij zijn bewondering: "Een prettig team met fijne collega's, waar de komst van pastoor Van Geel prima in paste". Zijn functie omschrijft hij het liefst als dienstbaar. "Ik pas me aan bij de mentaliteit van het dorp. Het is immers hun kerk waarin ik voorga. Ik sluit me aan bij de bestaande tradities".

Modern

Als voorganger heeft hij een moderne visie: "Ik wil vooral positivisme in het geloof overdragen. Het liefst met eigen teksten die uit het leven gegrepen zijn. Die ruimte heb ik in de overweging, die ik laat aansluiten bij de actualiteiten". Voorgedrukte teksten vindt hij vaak te traditioneel. "Past niet altijd bij de moderne kerkganger". Dat is één van de redenen dat de kerk leegloopt, is zijn conclusie. "Zoals de schuldbelijdenis, zo streng in zijn huidige vorm", geeft hij als voorbeeld aan.

Tien kerken

De kerken waarin de pastoraal werker voorgaat hebben allen een eigen uitstraling, legt hij uit. "Tien kerken met tien verschillende sferen. Ook de locaties zijn erg verschillend. Zo kijkt de kerk van Wernhout uit over het landschap en staat de kerk in Willebrord midden in een park". De contacten met de verschillende kerkbesturen lopen vlot. De pastor prijst deze samenwerking. "Een netwerk waaruit vele fijne sociale contacten zijn ontstaan".

Struikelen

Eén viering staat op zijn netvlies gebrand, een kerkdienst in de Martinuskerk van Rucphen, waarbij hij struikelde op de trappen naar het tabernakel en plat op zijn buik belandde. "En er was niemand om mij te wijden", grapt de pastor.

Loopbaan

De jonge Van Sambeek startte zijn loopbaan in de zakenwereld. Later pakte hij zijn grote passie, theologie en filosofie, op en belandde zo, als begeleider catechese, in het onderwijs. Na ruim twintig jaar werd deze functie overbodig en dat noodzaakte hem zijn grenzen te verleggen.

Op 49- jarige leeftijd kreeg hij een aanstelling als pastor in de regio Nijmegen en het daarbij behorende Dukenburg. "Een moderne wijk met een niet zo'n fraaie kerk, maar het werk was prachtig. De oudere parochianen droegen me op handen en de jongere kerkgangers waren maar wat blij met een moderne pastor".

Identiteit

In 2006 werd hij pastoraal werker in de parochies Rijen en Dongen. In 2016 besloot het bisdom tot reorganisatie en werd hij overgeplaatst naar zijn huidige regio. De filosofische pastor blikt terug op een mooie switch in zijn werkzaam leven waarbij hij tot de conclusie komt: "Nooit durven dromen dat deze ommezwaai zo goed paste bij mijn persoonlijkheid. Dienstbaar zijn aan de parochianen, en dat met een ruime persoonlijke inbreng".

Dankbaar kijkt hij terug op de mooie afsluiting van de afgelopen vier jaar, de laatste jaren van zijn pastoraal werk.