Ook door vieringen in de Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand kerk in Wernhout is een streep gezet. FOTO SANDRA BROOSUS
Ook door vieringen in de Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand kerk in Wernhout is een streep gezet. FOTO SANDRA BROOSUS Foto: Sandra Broosus

Gemeente Zundert in de ban van coronavirus

ZUNDERT - Nederland gaat niet op slot. Het kabinet kiest voor een gecontroleerde verspreiding van het virus. En daarbij zal een groot deel van de Nederlanders besmet raken. Dat heeft Mark Rutte maandagavond bekendgemaakt in zijn live-toespraak.

DOOR ADDO SPRANGERS

De nu gekozen aanpak volgt op de maatregelen die in de voorgaande dagen reeds werden getroffen. Alle scholen in de gemeente Zundert zijn dicht, de horeca moest afgelopen zondag om 18.00 uur de deuren sluiten, theatervoorstellingen zijn geannuleerd, voetbalwedstrijden worden niet gespeeld en zo zijn er nog tal van grote en kleine evenementen en activiteiten die afgelast zijn. Het coronavirus, oftewel COVID-19, houdt Zundert (en de rest van het land) in zijn greep.

Slachtoffer

Het coronavirus grijpt om zich heen in heel Nederland en vooral in Brabant. Bij het ter perse gaan van deze krant stonden er bij Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) officieel drie besmettingen in de gemeente Zundert op de teller. Afgelopen donderdag al maakte burgemeester Joyce Vermue bekend dat een inwoner van de gemeente Zundert is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het slachtoffer is een oudere man die al in het ziekenhuis was opgenomen. "Ik wens de familie en de nabestaanden veel sterkte toe", laat de burgemeester weten in een bericht op Facebook. Het dodental loopt in Nederland dan ook steeds verder op.

Verspreiding

Lag de focus voorheen vooral op het onderdrukken van het virus, inmiddels is dat veranderd naar het voorkomen van het verspreiden van het virus. "De verspreiding van het virus is vermoedelijk verder dan we tot nu toe hebben aangenomen", stelde Jaap Dissel van het RIVM zondagmiddag. De situatie in Nederland is gekanteld, het RIVM heeft er geen grip meer op en daarom was het noodzakelijk om extra maatregelen te treffen.

Maatregelen

Dat begon met maatregelen zoals thuiswerken wanneer je klachten hebt (neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts) en het vermijden van sociale contacten. Later werden ook bijeenkomsten met meer dan honderd personen in heel Nederland afgelast. Denk bijvoorbeeld aan musea, concertzalen, theaters en sportwedstrijden, maar ook hogescholen en universiteiten werden gesloten. Afgelopen zondag maakten ministers Bruno Bruins en Arie Slob echter bekend dat er extra maatregelen getroffen worden. Tot en met 6 april zijn alle scholen dicht. Een nieuwe maatregel is dat ook alle eet- en drinkgelegenheden hun deuren vanaf 18.00 uur tot en met 6 april sluiten. Ook sport- en fitnessclubs, sauna's, seksclubs en coffeeshops moeten aan deze nieuwe maatregel voldoen.

Steunen

Voor een officiƫle 'lockdown', waarbij alles zogezegd op slot gaat, heeft de regering nu dus - vooralsnog - niet gekozen. We willen u dan ook aanraden om de lokale ondernemer te steunen door vooral lokaal te kopen. Ook voor Uitgeverij de Bode is het onzeker of De Bode uit blijft komen in deze crisisperiode. Er zal sowieso wekelijks, naast de nieuwsvoorziening op internet, een digitale Bode verschijnen. Deze is terug te vinden op onze website. Surf voor de laatste informatie en ontwikkelingen dan ook naar www.internetbode.nl.[l]