Premier Mark Rutte: ’Het is belangrijk dat we op kompas van wetenschappelijke kennis en betrouwbare feiten blijven varen’ FOTO NOS
Premier Mark Rutte: ’Het is belangrijk dat we op kompas van wetenschappelijke kennis en betrouwbare feiten blijven varen’ FOTO NOS Foto: NOS

Premier Mark Rutte: 'Groot deel van Nederlandse bevolking zal besmet raken'

ZUNDERT - Premier Mark Rutte heeft maandagavond in een speciale live-toespraak laten weten dat hij niet van plan is het land op slot te gooien. "Veel mensen zullen het gevoel herkennen dat we de laatste weken in een achtbaan zitten die steeds sneller lijkt te gaan rijden. Je vraagt je af: gebeurt dit echt? Want de maatregelen die hier en elders worden getroffen zijn ongekend voor landen in vredestijd", stelde Rutte in zijn toespraak aan het volk.

DOOR REMKO VERMUNT

Met alle gebeurtenissen van de afgelopen tijd is het volgens Rutte logisch dat er zorgen leven, zoals wat kan ik doen om mezelf en mensen om mij heen te beschermen? Hoe lang gaat dit eigenlijk duren? En waarom neemt het ene land andere maatregelen dan het andere land. "Het antwoord op al deze vragen begint bij de kennis van deskundigen, zoals Jaap van Dissel van het RIVM", stelt Rutte. "Hun advies is vanaf het begin leidend geweest voor alle maatregelen die tot nu toe in Nederland zijn getroffen. En het is belangrijk dat we op dat kompas van wetenschappelijke kennis en betrouwbare feiten blijven varen."

Mark Rutte had geen 'gemakkelijke boodschap' voor Nederland. "De realiteit is, dat het coronavirus onder ons is en voorlopig ook onder ons zal blijven. Er is geen eenvoudige of snelle uitweg uit deze zeer moeilijke situatie. De realiteit is ook dat de komende tijd een groot deel van de Nederlandse bevolking met het virus besmet zal raken. Dat is wat de deskundigen ons nu vertellen."

Scenario's

Volgens Mark Rutte zijn er drie scenario's voor deze periode. De eerste is beheersbare verspreiding van het virus. Daar kiest Nederland voor. Veel mensen zullen dan geleidelijk aan ziek worden. Het gaat dan om de mensen die het virus goed kunnen verdragen en geen ernstige symptomen hebben. Door de piek af te zwakken en de besmettingen over een langere periode uit te 'smeren', blijft de capaciteit in ziekenhuizen groot genoeg. In die periode moeten mensen die kwetsbaar zijn, goed afgeschermd worden. Zij zullen dan later profiteren van de collectieve immuniteit die ontstaan is in Nederland. "Het is alsof je een muur om hen heen bouwt", legde Rutte uit.

Lockdown

Het kabinet ziet niets in een lockdown, het tweede scenario, omdat het volgens deskundigen niet veel zin heeft. Niemand bouwt bij een lockdown immuniteit op, waardoor het probleem van het virus na de lockdown even groot blijft als ervoor. Het derde scenario is onbeheersbare verspreiding van het virus. Dat gebeurt wanneer je nu geen maatregelen neemt. In dat geval is de piek te groot voor de gezondheidszorg. IC's komen dan vol te liggen en veel kwetsbare mensen raken dan besmet. Dat scenario wil het kabinet kostte wat het kost vermijden.

Maatregelen

Alle adviezen tot nu toe zijn dus gericht op het eerste scenario. "Van geen handen geven en handen wassen tot ingrijpende maatregelen zoals het sluiten van de horeca en afgelasten van evenementen. Hoe lang de maatregelen nodig zijn en of er meer nodig is, hangt dus af van de manier waarop het virus zich de komende weken en maanden gaat gedragen. Het kan zijn dat enkele maatregelen versoepeld kunnen worden, maar dat we soms ook weer een extra stap moeten zetten om te voorkomen dat het virus ongeremd om zich heen grijpt."

Economie

Daarnaast richtte Rutte zich in zijn live-toespraak ook tot de vele ondernemers, zzp'ers en werknemers. "Veel mensen maken zich zorgen over hun baan. Dit is een extreem moeilijke periode. Ondernemers staan met hun rug tegen de muur. Mijn boodschap aan de ondernemers luidt dan ook: 'Het kabinet zal doen wat nodig is om u te steunen. We laten bedrijven niet omvallen en mensen gaan hun baan niet verliezen. Dit is een moeilijke tijd, maar we laten u niet in de steek."

Dankwoord

Rutte eindige zijn toespraak met een dankwoord aan iedereen voor de manier waarop de huidige maatregelen worden opgevolgd. "Het is goed om te zien dat we voor elkaar klaarstaan. Blijf alert en volg de aanwijzingen op. Blijf je gezonde verstand gebruiken en blijf elkaar helpen. Dit is een tijd waarin we elkaar moeten vinden. Gezamenlijk belang boven eigen belang. Geef ruimte en vertrouwen aan mensen die dag en nacht bezig zijn. Schoonmakers, verpleegkundigen, politie, ambulancemedewerkers, leraren en alle andere hulpverleners. U doet fantastisch werk. Heel veel dank daarvoor. We moeten dit met zeventien miljoen mensen doen, want samen komen we dit te boven."[l]