Lege schappen in de supermarkt. Het was maandag ook in Rijsbergen het geval. FOTO CHARLES LUIJTEN
Lege schappen in de supermarkt. Het was maandag ook in Rijsbergen het geval. FOTO CHARLES LUIJTEN Foto: Charles Luijten

'Gevolgen van het coronavirus zijn voelbaar'

ZUNDERT - Bijkans verlaten straten, doodstille scholen, soms lege schappen in de supermarkten en sociale activiteiten die stuk voor stuk worden geschrapt. Het coronavirus houdt de hele samenleving in zijn greep.

DOOR ADDO SPRANGERS

Bibliotheek West-Brabant heeft al haar vestigingen gesloten. Het Bisdom van Breda heeft voorlopig een streep gezet door alle publieke liturgische vieringen op zaterdagavonden en zondagen. Het Van GoghHuis sloot haar deuren. Alle horecagelegenheden zijn gesloten. En ga zo maar door. Rijsbergs Toneel Geestesbeschaving anno 1902 bijvoorbeeld had gehoopt de komende twee weekeinden de eenakters 'Aardbeien met slagroom' en 'Een andere dood' op de planken te kunnen brengen van De Koutershof te kunnen brengen, maar heeft deze noodgedwongen afgelast. Zoals ook een streep werd gezet door het tripleconcert komende zaterdag van Con Amore Zundert, The Sailor Singers in De Wierenbos In Wernhout.

Hulpacties

Via de hashtag #coronahulp, komt in heel het land hulp op gang en bieden honderden Nederlanders onder andere aan om boodschappen te doen voor mensen die de deur niet uit kunnen. Ook in de omgeving Zundert is onder de naam Coronahulp Zundert een Facebookgroep actief. De groep is bedoeld voor iedereen uit de gemeente Zundert die hulp nodig heeft of iets kan betekenen voor een ander. Dat kan zijn: boodschappen doen voor een ander, oppassen, het uitlaten van de hond of gewoon even een babbeltje maken. "Hoe meer mensen wat voor elkaar kunnen betekenen des te beter. Dus delen is gewaardeerd!" aldus beheerder Stefanie Lakens die de Facebookgroep heeft gemaakt. Stichting Welzijn Zundert (SWZ) biedt via het initiatief Samen tegen Corona, Samen voor Zundert de mogelijkheid om mensen te matchen die hulp nodig hebben en hulp willen aanbieden. Of het nu gaat om de dagelijkse boodschappen, een doktersbezoek, medicijnen die opgehaald moeten worden, even een telefonisch praatje, de hond die uitgelaten moet worden of een warme maaltijd.

Maatregelen

Via haar Facebookpagina leeft ook burgemeester Joyce Vermue mee. "De gevolgen van het coronavirus zijn voelbaar op straat, in de rij voor de kassa bij de supermarkt, bij ondernemers en uiteraard ook op de scholen", weet ze. "Er zijn maatregelen genomen en vele adviezen uitgegaan door het kabinet en de Veiligheidsregio. Ouders staan voor de vraag of het verantwoord is om oma met een kwetsbare gezondheid te laten oppassen en ook bedrijven ervaren de gevolgen doordat werknemers zich ziek moeten melden of klanten hun reserveringen annuleren".

Verantwoordelijkheid

"Het is goed te constateren dat organisatoren, besturen van verenigingen en vrijwilligers hun verantwoordelijkheid hebben genomen. Juist zij zijn direct betrokken en verantwoordelijk voor grote en kleine evenementen, bijeenkomsten, competities en ontmoetingen. Hier zijn moeilijke beslissingen genomen. Dat realiseer ik mij. Daarom is het ook zo goed om te zien dat de richtlijnen van de instanties in onze gemeente over de hele linie worden gevolgd! Juist voor ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid, maar ook voor zorgverleners die zich met man en macht inspannen om hen de nodige zorg te kunnen blijven geven is het belangrijk dat we de gegeven adviezen en maatregelen accuraat opvolgen.

'Laten we goed op elkaar passen en naar elkaar omzien'

De inzet van alle hulpverleners en instanties die dag en nacht bezig zijn om de situatie zo goed als mogelijk te begeleiden is buitengewoon. Voor hen heb ik een enorme bewondering. Ik leef mee met iedereen die, direct of indirect wordt getroffen door het virus. Laten we goed op elkaar passen en naar elkaar omzien. Verantwoordelijkheid blijven nemen en geen onnodige risico's lopen. Juist ook op deze momenten ervaren we hoe belangrijk onze Zundertse gemeenschapszin is. Samen maken we het verschil!"