Ivan Vlieks plakte de eerste sticker! FOTO MARIEKE HANEGRAAF
Ivan Vlieks plakte de eerste sticker! FOTO MARIEKE HANEGRAAF Marieke Hanegraaf

30 km zone stickeractie in wijk De Hooiberg

RIJSBERGEN - In een groot deel van Rijsbergen en dus ook in het buurtpreventiegebied De Hooiberg is de toegestane maximum snelheid 30 km p/u. Dat wordt middels verkeersborden aangegeven bij het binnenkomen van die 30km-zone, maar verder niet meer. Verkeersdeelnemers worden er niet meer aan herinnerd. Daardoor kan het gebeuren dat er, zeker in verbindingsstraten, regelmatig (veel) harder wordt gereden.

Buurtpreventie heeft als doel een bijdrage te leveren aan de veiligheid en leefbaarheid in de wijk. Daarom hebben de coördinatoren van de Hooiberg contact gezocht met de ambtenaar verkeerszaken van de gemeente Zundert en met Veilig Verkeer Nederland. VVN biedt allerlei acties om iets te doen aan de verkeersveiligheid in de buurt. Uit de diverse mogelijkheden is gekozen voor een stickeractie; een verkeersbordsticker 30km om op de groencontainer te plakken. De containers staan (twee-)wekelijks langs de straten waardoor automobilisten herinnerd worden aan de geldende maximum snelheid. Ervaring heeft geleerd dat een regelmatige prikkel beter werkt dan een constante prikkel.

Containersticker
Na een wekenlange voorbereiding werd op zaterdag 14 maart bij alle adressen in de wijk die gelegen zijn in de 30km-zone, samen met de jaarlijkse nieuwsbrief, een containersticker in de brievenbus gedaan. Op vrijdag 20 maart zou wethouder Patrick Kok, samen met de wijkagent en BOA, de actie officieel starten door het plakken van een symbolische eerste sticker. Vanwege de voorschriften m.b.t. het corona-virus kon dat helaas niet doorgaan. Gelukkig was Ivan Vlieks bereid deze voorname taak waar te nemen! Veel buurtgenoten hebben op hun container een sticker geplakt. We hopen dat er, mede hierdoor, in de toekomst beter op de snelheid zal worden gelet. [l]