Het Leger des Heils blijft zich inzetten voor de zwakkeren in de samenleving. FOTO HELEEN VERBURG
Het Leger des Heils blijft zich inzetten voor de zwakkeren in de samenleving. FOTO HELEEN VERBURG Foto: Heleen Verburg

Leger des Heils blijft helpen ondanks coronavirus

ZUNDERT - Ook het Leger des Heils ondervindt de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Zo moest de tweedehandskledingwinkel in Zundert de deuren sluiten. Maar dat betekent niet dat het Leger des Heils nu stilzit.

DOOR HELEEN VERBURG

Naast de sluiting van de tweedehandskledingwinkels in Zundert en Breda zijn ook alle andere activiteiten, waaronder de wekelijkse kerkdienst, tot nader order stil komen te liggen. "Onze vrijwilligers vonden het niet leuk dat de winkel moest sluiten. Ze doen het werk zo graag. Sommigen helpen ons drie tot vier keer per week en zij moeten nu thuisblijven." Aan het woord is Lucinda, de bedrijfsleider van de winkel aan de Meirseweg.

Wat we doen

Korpsofficier Nel Bakker vertelt: "Het Leger des Heils doet verspreid over ons land veel verschillende werkzaamheden binnen de sociaal maatschappelijke zorg- en hulpverlening. In Zundert is de kledingwinkel inmiddels bij veel mensen bekend geraakt. "We hebben veel klanten die wekelijks komen en zij balen van de sluiting", vertelt Lucinda. "

'We hebben veel klanten die wekelijks komen en zij balen van de sluiting'

Ze komen voor de kleding maar zeker ook voor het kopje koffie dat we aanbieden en het praatje dat we maken."

Ander werk

Stilzitten is er echter niet bij voor de mensen van het Leger des Heils. Coördinator Heleen Verburg vertelt: "We lazen dat de Voedselbank in Etten-Leur door het hamstergedrag van veel mensen ineens veel minder voedsel binnenkrijgt. Wij hadden onlangs van een schoonmaakbedrijf een grote partij kerstpakketten ontvangen. Daar zaten veel levensmiddelen in die lang houdbaar zijn. We hadden nog niet alles uit kunnen delen en daarom hebben we besloten de resterende zestig pakketten aan de Voedselbank te doneren".

Mensen die niet meer naar de kledingwinkels of activiteiten kunnen komen en van wie het Leger contactgegevens heeft, worden gebeld om te horen hoe het gaat. Ook worden extra kaartjes naar ouderen en eenzamen gestuurd.

Campingwerk

Tijdens het laatste jaar van Fort Oranje in Rijsbergen is het Leger des Heils betrokken geraakt bij hulp aan bewoners van deze camping. Na de sluiting zijn de vrijwilligers op een andere camping begonnen met hulpverlening. Heleen vertelt: "Elke vrijdag bezoeken we zo'n vijftien tot twintig personen op deze camping en brengen we hen brood. En daarbij maken we uiteraard een praatje met ze en kijken we of we hen met andere zaken kunnen helpen. Als ze kleding nodig hebben, kunnen ze bij onze winkel in Zundert terecht".

Het werk op deze camping kan gelukkig doorgaan. Er is sprake van een-op-een contacten waarbij het goed mogelijk is de noodzakelijk afstand te bewaren. "Daar zijn we blij mee, want deze mensen hebben echt hulp nodig".

Gebed

Veel mensen weten niet dat het Leger des Heils ook een eigen kerk heeft. Die bevindt zich in Breda aan de Thomas Vincidorstraat. "Ook daar is het gebouw tijdelijk gesloten voor bezoekers", vertelt Nel Bakker.

'In ons kerkgebouw komen we alleen nog met een klein groepje samen om te bidden'

"Het enige dat we daar nog doen is met een klein groepje samenkomen om te bidden. We geloven namelijk dat gebed heel belangrijk is. Enerzijds geeft het ons zelf kracht. Anderzijds vragen wij God alle mensen te bemoedigen en kracht te geven".[l]

Contact

Het Leger des Heils doet met weinig mensen wat het kan. Het blijft bereikbaar en het blijft helpen. Mensen met vragen kunnen bellen via telefoonnummer (076) 5870344 of mailen naar korps.breda@legerdesheils.nl.