In overleg met de Gemeente Zundert werd besloten om de weggeefactie vrijdagmiddag te beëindigen. FOTO ADDO SPRANGERS
In overleg met de Gemeente Zundert werd besloten om de weggeefactie vrijdagmiddag te beëindigen. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

Weggeefactie wordt wegens overweldigend succes beëindigd

RIJSBERGEN - De gezamenlijke weggeefactie van voorjaarsbloeiers door Uitgeverij de Bode en Plantenkwekerij De Plantage in Rijsbergen zorgde donderdag voor zo'n enorme toeloop dat in overleg met de Gemeente Zundert werd besloten de actie vrijdag om 12.00 uur te beëindigen. Perry Pijnen van Plantenkwekerij De Plantage spreekt van een geslaagde actie.

DOOR ADDO SPRANGERS

Bij de weggeefactie werden - zolang de voorraad strekte - violen, vergeet-mij-nietjes, madeliefjes en primula's weggegeven. Per klant gold een maximum van dertig plantjes. "De Gemeente Zundert vond het een mooi initiatief, maar de actie trok donderdag wel héél veel belangstellenden", blikt Perry Pijnen. "Dat laatste is met het oog het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus niet wenselijk. Daarom zijn we vrijdag om 12.00 uur met de actie gestopt".

Verscherpte regels

Voor wie vrijdag nog van de actie gebruik wilde maken golden verscherpte regels: bezoekers die met de auto kwamen, moesten met hun auto op de parkeerplaats staan voordat zij de kas in mochten gaan. Het was niet toegestaan om de auto op de parallelweg te parkeren en dan de kas in te gaan. Dat betekende dus wachten totdat een ander voertuig de parkeerplaats had verlaten.

Coronavirus

De weggeefactie was te danken aan het coronavirus dat ook zo zijn invloed heeft op de kwekerijwereld. "Door het verminderde aantal bezoekers loopt de verkoop terug", liet Perry Pijnen namens Plantenkwekerij De Plantage eerder al weten. "Daarnaast laten de handel en de veilingen het afweten. Bovendien zitten we momenteel met een teeltwisseling. Alles bij elkaar kun je dan twee dingen doen: alles weggooien of de mensen blij maken. Wij hebben binnen de huidige situatie gekozen voor een positieve oplossing door onze voorjaarsbloeiers weg te geven".

Geslaagd

Dat laatste is goed gelukt. Donderdag was al zo'n zeventig procent van de beschikbare voorjaarsbloeiers weggegeven, vrijdagochtend ging de rest de deur uit. "Wat dat betreft een geslaagde actie dus, we hebben veel mensen blij kunnen maken", zegt Perry Pijnen.[l]