Jan Bastiaansen werkt momenteel aan  een boek over het reilen en zeilen van Sporting Oekel. FOTO CHARLES LUIJTEN
Jan Bastiaansen werkt momenteel aan een boek over het reilen en zeilen van Sporting Oekel. FOTO CHARLES LUIJTEN Foto: Charles Luijten

Boekenschrijver uit pure liefhebberij

RIJSBERGEN - De geschiedenis van de eigen streek boeit Jan Bastiaansen mateloos. Alles wat hij ook maar een beetje interessant vindt, zoekt hij tot de bodem uit om het vervolgens op papier vast te leggen.

DOOR CHARLES LUIJTEN

De 81-jarige geboren en getogen Rijsbergenaar Jan Bastiaansen schrijft graag verhalen van geschiedkundige strekking over de eigen streek. Hij is auteur uit pure liefhebberij. Van zijn hand kwamen reeds diverse boekwerken, welke ook bij andere een plaatsje in de boekenkast hebben gevonden. Bastiaansen is daarnaast iemand waarop de gemeenschap telkens een beroep kan doen. Verder geldt hij als een echte sportman, noemt hij zich een gemeenschapsdier en heeft hij zeer veel interesse in cultuur. Persoonlijk vindt hij het daarom bijzonder jammer dat zijn eigen dorp voor wat betreft het laatste steeds minder te bieden heeft.

Voor nageslacht

Zoals hiervoor al min of meer duidelijk gemaakt heeft Bastiaansen een brede belangstelling voor de historie van eigen streek. Zodra hij vindt dat een bepaald onderwerp dat hij op zijn pad tegenkomt tot die geschiedenis behoort, gaat hij aan de slag om er zoveel mogelijk kennis van op te doen. "Mooi toch voor het nageslacht?" laat hij horen. Veel van die opgedane kennis komt terecht in het befaamde groene boekje De Drie Heerlijkheden, een halfjaarlijkse uitgave van de Heemkundige Kring Rijsbergen Zundert. Samen met José Buiks-Hendrickx begon hij aan het tot stand komen daarvan. Het boekje is al bezig aan zijn dertigste levensjaar en nog steeds behoort Jan Bastiaansen tot een van de vier redactieleden.

Bels lijntje

Het aantal uren dat Jan Bastiaansen vertoeft in zijn eigen kot, gelegen boven de keuken van zijn huis aan de Frederikstraat, is niet te tellen. Sinds hij gepensioneerd is, huist hij er overdag ook nogal eens. "Ons Nellie moppert dan ook wel eens door te zeggen: ik ben er óók nog", vertelt Jan Bastiaansen een beetje verontschuldigend. Zijn noeste arbeid heeft echter wel resultaat. Een fraai en interessant, met foto's geïllustreerd boekwerkje van zijn hand is 'Het Tramverkeer in Rijsbergen'. Daarin beschrijft Bastiaansen het personen- en goederenvervoer op de lijnen Breda-Rijsbergen-Wernhout en Rijsbergen-Meersel Dreef-Hoogstraten, ook wel Bels lijntje in de volksmond. Rijsbergen had daardoor dan ook een eigen stationsplein. De tram tufte tot 1934.

Sport

Jan Bastiaansen, wielersportliefhebber tot op het bot, werkte ook mee aan de uitgave '100 jaar sport in de gemeente Zundert'. Alle vormen van sport welke in de gemeente worden bedreven zijn daarin uitvoerig belicht. 'Last but not least', werkt Bastiaansen op dit moment met een achtkoppige redactie aan zijn volgende boek. Dat Rijsbergen een echt fietsdorp is weet zo langzamerhand iedereen. Het boek gaat dan ook over het reilen en zeilen van Sporting Oekel dat binnenkort 50 jaar jong is en nog altijd draait als een tierelier.[l]