Het bloemenmengsel is zo samengesteld dat het natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aantrekt. FOTO TREEPORT
Het bloemenmengsel is zo samengesteld dat het natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aantrekt. FOTO TREEPORT Foto: Treeport

Gratis bloemenmengsel voor inwoners in strijd tegen eikenprocessierups

ZUNDERT - Inwoners van de gemeente Zundert kunnen sinds donderdag gratis zakjes bloemenmengsel afhalen. Dit mengsel is zo samengesteld dat het natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aantrekt. Door het mengsel in te zaaien, helpen inwoners mee aan de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups én dragen ze bij aan de biodiversiteit in de gemeente.

DOOR ADDO SPRANGERS

Om overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan, is het van belang dat de natuurlijke vijanden in de omgeving aanwezig zijn. Om dat mogelijk te maken gaan meerdere Treeportleden in stroken langs hun percelen een speciaal bloemenmengsel inzaaien. Dat mengsel voorziet in de juiste mix van bloemen waarin bijvoorbeeld het tweestippelig lieveheersbeestje goed gedijt. Andere bestrijders zijn de larven van gaasvliegen en bepaalde type wantsen. De zaden die voor dit doel gemengd zijn, noemen we het eikenprocessierups-mengsel, ofwel het epr-mengsel.

Biodiversiteit

Al bijna een decennium coördineert Coöperatieve Vereniging Treeport Zundert jaarlijks het inzaaien van een bloemenmengsel dat speciaal samengesteld is om de biodiversiteit op en rond de boomkwekerijen te verbeteren en in stand te houden. Ook dit jaar zal er in totaal een oppervlakte van ruim 7,5 hectare ingezaaid worden. Dat gebeurt meestal op percelen die tijdelijk ongebruikt zijn, maar ook als verfraaiing van erven, om watersilo's te maskeren of als afscheiding tussen diverse teelten.

Eikenprocessierups

Dit voorjaar komt daarbij dat er gericht ingezet wordt om de beheersing van de eikenprocessierups te ondersteunen. In stroken gezaaid is voldoende zaad ingekocht om een afstand van ruim drie kilometer lengte

Fotowedstrijd

Treeport Zundert houdt daarnaast een fotowedstrijd rond de bloemenmengsels. Maak een foto van uw bloemenweide en stuur deze op naar Treeport via: info@treeport.eu. Foto's die voor 31 juli worden ontvangen, worden door Treeport op haar Facebookpagina geplaatst. Uit de inzendingen kiest een onafhankelijke jury de winnaar. Deze winnaar ontvangt een leuke verassing.

langs eiken in te zaaien. Samen met vroegtijdige biologische bestrijding van de larven en het plaatsen van nestkasten voor koolmezen en ook vleermuizen wordt getracht de aanwezigheid van teveel overlast veroorzakende rupsen terug te dringen.

Afhaalpunten
Het inzaaien van de zaden valt samen met de publieksactie die ook van start is gegaan. Daarbij werken Treeport, gemeente Zundert, ZLTO en Fruitport samen om in totaal 2.000 zakjes zaad à 10 gram uit te delen onder de lokale bevolking. Hierbij worden zij ondersteund door ondernemers waar het bloemenmengsel is af te halen, dit zijn: de Coop van Bedaf in Achtmaal, Bakkerij Joost Douenburg in Klein Zundert, PLUS Van Eekelen in Rijsbergen, Total Maalbergen in Wernhout en de Bruna in Zundert. Inwoners wordt wel dringend om niet speciaal voor de bloemenmengsels de deur uit te gaan, maar deze mee te nemen als zij toch op één van de uitgiftepunten moeten zijn. De inhoud van één zakje is voldoende voor 5 vierkante meter bloemenpracht. Wilt u een groter oppervlak inzaaien? Neem dan contact op met Treeport via info@treeport.eu of tel. (076) 599 56 00.[l]

Inzaaien

Maak een eigen bloemenweide van 5 vierkante meter. Zaai het zaad na het afhalen zo snel mogelijk in de voortuin. Dit mengsel is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar maakt ook de omgeving een stuk mooier. Een mooie vorm of bijzondere combinatie maken met andere buurtbewoners is natuurlijk óók mogelijk.