Grootschalige plaatsing van zonnepanelen op daken en de aanleg van zonneparken kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het opwekken van zonne-energie voor de duurzame gemeente Zundert. Het woord is nu aan de Zundertse gemeenteraad. FOTO ADDO SPRANGERS
Grootschalige plaatsing van zonnepanelen op daken en de aanleg van zonneparken kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het opwekken van zonne-energie voor de duurzame gemeente Zundert. Het woord is nu aan de Zundertse gemeenteraad. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Pixabay

Visie Zonne-energie krijgt langzaam maar zeker gestalte

ZUNDERT - Als duurzame gemeente moet de Gemeente Zundert onder meer bijdragen aan de (inter)nationale klimaatdoelstellingen. Het opwekken van zonne-energie gaat hierbij straks een belangrijke rol spelen. De Gemeente Zundert ontwikkelt op dit moment dan ook een Visie Zonne-energie. De gemeenteraad mag nu de eerste opzet tegen het licht houden.

DOOR ADDO SPRANGERS

De energietransitie is in volle gang. Steeds meer ontwikkelingen worden zichtbaar en krijgen vorm. Uit de eerste contouren van de Regionale Energiestrategie West-Brabant blijkt dat het opwekken van zonne-energie een belangrijke rol gaat spelen bij het behalen van de (regionale) doelstelling.

Scenario's

Wil de Gemeente Zundert voldoen aan de Regionale Energiestrategie West-Brabant, dan moet zij in 2030 een bijdrage van 29 MW aan het aandeel duurzame energie in de regio leveren. Zonneparken kunnen hier in theorie voor een belangrijk deel in voorzien. Dat weten ook de verschillende initiatiefnemers die bij de Gemeente Zundert regelmatig vragen naar de mogelijkheden hiertoe. Er zijn echter meerdere scenario's denkbaar.

Zonnepanelen

Deze zijn opgenomen in de notitie Visie Zonne-energie waar de Zundertse gemeenteraad zich over mag buigen. Het eerste scenario voorziet in de invulling van de opgave voor de Gemeente Zundert via het grootschalig plaatsen van zonnepanelen op daken. Probleem hierbij is dat er waarschijnlijk onvoldoende dakoppervlak is om de gewenste hoeveelheid energie te kunnen opwekken. Via het monitoren van de voortgang zou hierin eventueel wel kunnen worden bijgestuurd.

Zonneparken

Het tweede scenario voorziet eveneens in de invulling van de opgave voor de Gemeente Zundert met het op grote schaal plaatsen van zonnepanelen op daken.

Daarnaast echter zouden de mogelijkheden voor zonneparken met als voorwaarde cable pooling (zonne- en windenergie op één aansluiting) moeten worden onderzocht. In het derde scenario moet een combinatie van zonnepanelen op daken en zonneparken zorg dragen voor de invulling van de opgave voor de Gemeente Zundert. De beschikbare capaciteit van het netwerk wordt in dat geval verdeeld over de verschillende initiatieven.

Cable pooling

De energietransitie biedt volgens de Gemeente Zundert niet alleen kansen voor het opwekken van duurzame energie. Hieraan gekoppeld ziet zij namelijk ook kansen voor de introductie van cable pooling, het opzetten van innovatieve pilots én het benutten van Vrijkomende Agragrische Bebouwing (VAB) en toekomstige (bouw)locaties om zonne-energie op te wekken.

Cable pooling betekent het op één aansluiting combineren van zonne- en windenergie, hierbij optimaal gebruik makend van een kabel die er al ligt. In de gemeente Zundert gaat het dan om de windmolens langs de A16. Bij cable pooling zijn zon en wind goed te combineren op een aansluiting omdat zon en wind andere piekmomenten kennen.

Pilots

Voor wat betreft het opzetten van innovatieve pilots kan worden gedacht aan een pilot om te experimenteren met gesloten systemen, zoals opslag. Hierdoor zou de druk op het net kunnen worden beperkt. Daarnaast kan middels dergelijke initiatieven mogelijk een koppeling worden gemaakt met de warmtetransitie.

'Last but not least' zijn er nog de eerder genoemde VAB-locaties en toekomstig bebouwde locaties welke (kleinschalig) voor het opwekken van zonne-energie zouden kunnen worden gebruikt. In een dergelijk geval kan bijvoorbeeld agrarische bebouwing worden gesloopt om tijdelijk ruimte te geven aan op de grond geplaatste zonnepanelen. Die panelen kunnen vervolgens, wanneer een nieuwe functie aan de grond is toegekend, worden opgeruimd en/of bij nieuwe bebouwing worden verplaatst naar het dak.[l]