Optreden zit er voorlopig niet in. Jan de Bruijn maakt van de nood een deugd door nieuwe nummers te schrijven. 'Iedereen heeft afgezegd. De kroegen en theaters in Nederland zijn gesloten, België zit in een volledige lockdown. En ik zit thuis' FOTO ADDO SPRANGERS
Optreden zit er voorlopig niet in. Jan de Bruijn maakt van de nood een deugd door nieuwe nummers te schrijven. 'Iedereen heeft afgezegd. De kroegen en theaters in Nederland zijn gesloten, België zit in een volledige lockdown. En ik zit thuis' FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

'Ik heb nu wel meer tijd voor nieuw materiaal'

ZUNDERT - Wie met het maken van muziek zijn brood moet zien te verdienen, komt deze dagen bedrogen uit. Geplande optredens verdwijnen door de massale afzeggingen als sneeuw voor de zon, terwijl het uitzicht op betere tijden er op dit moment eenvoudigweg niet is. Ook Zunderts eigen troubadour Jan de Bruijn moet zien te dealen met de coronacrisis. "Het is echt een drama", zegt hij.

DOOR ADDO SPRANGERS

Voor wie hem onverhoopt niet kent: Jan de Bruijn maakt als blueszanger en -gitarist al meer dan 35 jaar furore in binnen- en buitenland. Hij deelde studio's en podia met grote namen als Johnny Copeland, Kaz Lux, Bløf en Raymond van het Groenewoud. Een grote jongen in de muziekscene dus.

Gecanceld

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het er aan het begin van dit jaar nog mooi uitzag, met volop optredens in cafés en theaters en op festivals op het programma. De drukke agenda van Jan de Bruijn ziet er nu een stuk leger uit. Sterker nog: al zijn optredens zijn gecanceld. "Iedereen heeft afgezegd. De kroegen en theaters in Nederland zijn gesloten, België zit in een volledige lockdown. En ik zit thuis".

Festivals

Jan de Bruijn loopt bijvoorbeeld sowieso een aantal festivalletjes mis in Frankrijk, waar alle festivals en grote evenementen vanwege het coronavirus tot zeker half juli zijn afgelast. België heeft voorlopig tot 1 september een streep gezet door alle grote evenementen en festivals, hetgeen betekent dat Jan de Bruijn zijn geplande optredens tijdens Blues Peer en de Gentse Feesten op zijn buik kan schrijven.

Drama

"Het houdt echt op alle fronten op", verzucht hij. "Ook economisch. Het is echt een drama. Ik heb nu die uitkering voor zzp'ers aangevraagd. Verschrikkelijk omslachtig, maar ik wil er geen klaagzang van maken. Ik ben blij dat er toch een soort van voorziening is".

Gedichten

Hoe vermoeiend het allemaal bij elkaar ook moge zijn, Jan de Bruijn is er de persoon niet naar om bij de pakken te gaan neerzitten, zo maakt hij duidelijk. "Stilzitten doe ik niet. Het dagelijks oefenen met mijn gitaar en het schrijven van nieuwe nummers gaan gewoon door. Daarnaast ben ik volop bezig met het schrijven van gedichten". Het is een discipline die hij al eerdere beoefende voor het project 'Voor de Kunst', hetgeen resulteerde in een cd-box met drie EP's en een gedichtenbundel.

Computer

"Het inventieve is er nog steeds, hoor", aldus Jan de Bruijn. "Dat is dan wel weer positief aan deze periode: ik heb meer tijd voor nieuw materiaal. Beetje kijken wat er allemaal uitrolt. Lang leve de computer, want ik kan het ook meteen allemaal opslaan. Ik heb alweer veel nieuwe nummers". Voldoende voor weer drie cd's? "Dat zou zomaar kunnen". Hij wacht een moment. "Ik kom nog tijd tekort", zegt hij dan, waarop een bulderende lach volgt. Dat is hij in ieder geval niet verleerd. "Ik kan er maar het beste om lachen. Positief blijven, toch?"[l]