Erik van Opstal tijdens receptie Kampioensviertal 2019. FOTO HENRI VAN DOREMALEN
Erik van Opstal tijdens receptie Kampioensviertal 2019. FOTO HENRI VAN DOREMALEN Henri van Doremalen

In memoriam Erik van Opstal

ZUNDERT - Jongstleden 1e Paasdag, op 12 april, is ons lid Erik van Opstal plotseling overleden. Een enorme schok voor zijn gezin, naaste familie, kennissen en vrienden. Onze gedachten gaan uit naar Jeannette, Glenn en Denise, Suánna en Jantje en wensen hen veel kracht en sterkte toe bij het verwerken van dit enorme verlies.

Erik is via Jeannette en door zijn schoonvader Jan Nouws begin jaren 90 betrokken geraakt bij de kruisboogsport. In 1991 werd Erik lid van onze vereniging en hij ontwikkelde een enorme passie voor de kruisboog en de schietsport in het algemeen. Zo deed hij later ook mee aan wedstrijden met het klein kaliber geweer (flobert) en Matchkruisboog.

Naast het schieten van wedstrijden in competitieverband raakte Erik ook bestuurlijk en organisatorisch steeds meer betrokken en was hij al jarenlang een van de drijvende krachten achter onze vereniging. Van wedstrijdleider, bestuurslid en (interim) secretaris bij Zeldzaam Maar Zeker (ZMZ) tot afgevaardigde en wedstrijdleider van de Kring Zundert. Voor zijn verdienste als wedstrijdleider van de Kring Zundert is Erik tijdens de prijsuitreiking van vorig seizoen in oktober nog officieel bedankt en gehuldigd door het Kring bestuur.

Door zijn ambitie, training en passie behaalde Erik ook aansprekende sportieve resultaten. Nederlands Kampioen individueel in de A-klasse in 1999. Kampioen Kring Zundert individueel in de A-klasse in 2000. Van 2008 tot en met 2011 was hij vier keer op rij Koning van ZMZ wat hem in 2010 tevens de titel Keizer van ZMZ opleverde. Tussen de jaren 2000 en 2019 maakte hij maar liefst zes keer deel uit van het viertal dat Nederlands Kampioen is geworden. Vorig seizoen hebben we dit Kampioenschap nog samen met hem mogen vieren en stond Erik er vol trots tijdens de receptie.

Menig kruisboogschutter kon ook altijd op Erik rekenen voor reparaties en onderhoud van de kruisboog. Niets was hem teveel, even een telefoontje naar Erik en hij loste het hoe dan ook voor je op. Velen hebben er vorige week gebruik van gemaakt om hun persoonlijke medeleven te betuigen op een speciaal ingerichte plek met condoleance register bij onze schietbaan.

Ook wij zullen Erik enorm gaan missen en zullen hem blijven herinneren als iemand van woorden en daden, vol ambitie, enthousiasme en bravoure.

Ondanks de vervelende situatie waarin we al weken verkeren, hebben we afgelopen week op indrukwekkende wijze nog afscheid mogen nemen van Erik.

Bestuur en leden KBV Zeldzaam Maar Zeker en Matchgroep Zundert.[l]