Koningsdag dit jaar vanwege coronacrisis anders dan anders

ZUNDERT - Geen Koningsspelen dit jaar, en ook geen vrijmarkten, concerten en andere activiteiten die massaal kunnen worden bezocht: Koningsdag is dit jaar vanwege de coronacrisis anders dan anders. Het feest is voor deze keer gebombardeerd tot Woningsdag. Desondanks proberen de Oranjecomités in Achtmaal en Wernhout een gezellig oranje tintje aan maandag 27 april te geven.

DOOR ADDO SPRANGERS

De naam Woningsdag zegt het al. Het is de bedoeling dat Koningsdag dit jaar eerst en vooral in en rond de eigen woning wordt gevierd, met inachtneming van de bekende coronamaatregelen. Daartoe is door de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen een heus programma opgesteld, dat is terug te vinden op www.oranjebond.nl. Om zogezegd wat kleur te brengen in donkere tijden, is het de bedoeling dat vanaf zonsopgang (06.19 uur) vlag en wimpel worden uitgehangen. Van 09.45 uur 10.00 uur zullen overal de klokken luiden als teken van verbinding tussen vreugde en verdriet, gevolgd door de Nationale Aubade. Hierbij wordt vanuit deuropeningen en vanaf balkons het Wilhelmus gespeeld of gezongen. Om 16.00 uur is het tijd voor de National Toast: in heel Nederland wordt door iedereen tegelijkertijd geproost op de gezondheid van iedereen: in huis, op de gang of overloop, in voor- of achtertuin, waar dan ook.

Koningsdag Achtmaal

Ondanks het feit dat Koningsdag dus min of meer vanuit huis moet worden gevierd, wil Stichting '8x gaat voor Oranje' het dorp Achtmaal toch oranje laten kleuren. Inwoners worden door het plaatselijke Oranjecomité gevraagd de vlag uit te hangen, fietsen te versieren, feestelijke Koningsdagfoto's met het gezin te plaatsen op Facebook en vooral ook de woning zo oranje mogelijk aan te kleden. Wie hiervan foto's plaatst op de Facebookpagina Koningsdag Achtmaal, kan leuke prijzen winnen. Voor de kinderen is er een kleurwedstrijd. Kleurplaten zijn onder meer verkrijgbaar bij Coop Supermarkt Achtmaal Van Bedaf en kunnen worden ingeleverd bij Marianne Godrie aan de Pastoor de Bakkerstraat 16.

Oranjecomité Wernhout

In Wernhout is er eveneens een kleurwedstrijd. Hier vraagt het Oranjecomité Wernhout kinderen de 'Wernhoutse Oranjekleurplaat' in te kleuren en voor het raam te hangen. De kleurplaat is via Instagram en de Facebookpagina van Oranjecomité Wernhout te downloaden. Kun je thuis niet printen? Dan kun je de kleurplaat ophalen bij Bakkerij van Hassel. Kleur de kleurplaat, hang hem voor het raam en geef je adres door, dan vind je een leuke verrassing op de deurmat. Geef voor Koningsdag je naam en adres door via de link op Instagram of Facebook of mail deze gegevens naar oranjecomitewernhout@gmail.com. Verder vraagt het Oranjecomité Wernhout elkaar te laten meegenieten van ieders 'Oranjefeest' door foto's en filmpjes van skills, tiktoks of te gekke outfits te posten op Instagram en de Facebookpagina van Oranjecomité Wernhout en te delen met #KoningsdagWernhout2020.[l]