Als alles volgens verwachting verloopt, valt onder meer de Heilige Trudokerk in Zundert straks onder een volledig nieuwe parochie. FOTO ADDO SPRANGERS
Als alles volgens verwachting verloopt, valt onder meer de Heilige Trudokerk in Zundert straks onder een volledig nieuwe parochie. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

Eén nieuwe parochie voor regio Zundert in de maak

ZUNDERT - Eén parochie voor de gehele regio Zundert. Dat is momenteel het onderwerp van gesprek tussen vertegenwoordigers van de parochiebesturen van Sint Bavo, Heilige Drie-eenheid en Heilige Trudo. De verwachting is dat bisschop Jan Liesen in het najaar van 2020 de bisschop zal besluiten onze drie parochies met ingang van 1 januari 2021 samen te voegen tot één nieuwe parochie.

DOOR ADDO SPRANGERS

Dat is dan geheel in lijn met het huidige beleid van het Bisdom van Breda, weet pastoor Hans van Geel. "Zundert zou wat dat betreft de laatste regio zijn. Alle andere parochies zijn al gefuseerd". Van Geel is pastoor van de drie parochies van de regio Zundert: de Heilige Trudoparochie in Zundert, de Heilige Bavoparochie in Rijsbergen en de parochie van de Heilige Drie-eenheid in Klein Zundert. Hiernaast heeft hij de Sint Franciscusparochie in de regio Rucphen onder zijn hoede.

Krachtenbundeling

Een krachtenbundeling van de verschillende parochies is bijna logisch, zo legt hij uit. "Het aantal parochianen neemt af en het aantal vrijwilligers vergrijst. Vacatures voor de parochiebesturen zijn moeilijk in te vullen. De Franciscusparochie in Rucphen meegerekend heb ik nu zitting in vier parochiebesturen. Met één bestuur voor de nieuw te vormen parochie in Zundert zouden dat er twee worden. Met één bestuur voor de parochie Zundert is alles veel gemakkelijker te overzien. De lijntjes zijn dan kort en het is op die manier eenvoudiger om leiding te geven aan de verschillende parochiekernen".

Bestuursfuncties

Hij schetst nog meer voordelen. "Onder de vlag van één parochie is het gemakkelijker om bijvoorbeeld kaarsen, hosties en wijn in te kopen. Dat geldt eveneens voor elektriciteit. Hier kunnen we ons voordeel mee doen. Daarnaast is het hopelijk gemakkelijker om voldoende kandidaten voor de verschillende bestuursfuncties te vinden. Misschien willen vrijwilligers er straks na de coronacrisis graag de schouders onder zetten. Het is de bedoeling dat de verschillende bestuursleden zich met specifieke onderwerpen als gebouwen, communicatie, personeel en vrijwilligersbeleid gaan bezighouden".

Nieuwe naam

Als een nieuwe parochie wordt opgericht krijgt deze een nieuwe, eigen naam. Dat wordt overigens in geen geval de naam van één de huidige parochies of parochiekernen. "De verschillende kerken houden elk hun eigen naam en ook de namen van de geloofsgemeenschappen veranderen niet", aldus pastoor Hans van Geel. Belangstellenden worden overigens nadrukkelijk uitgenodigd om met voorstellen te komen voor de nieuwe naam van de te vormen nieuwe parochie.

Spelregels

Hier is wel een aantal 'spelregels' voor vastgesteld. Zo mag de naam nog niet in het Bisdom van Breda als parochienaam voorkomen én moet deze naam de katholieke identiteit van de parochie uitdragen. Namen als Parochie Zundert, Het Kruispunt of De Ontmoeting zijn dan ook niet geschikt. De naam van één of meer heiligen of zaligen is wel toegestaan. Dat geldt eveneens voor een verwijzing naar een Christusmysterie of een titel van Maria.

Naam voor nieuwe parochie

Heeft u een suggestie voor de naam van de nieuwe parochie van Zundert? Stuur die vóór 4 mei 2020 met een toelichting naar pastorie Zundert, Molenstraat 9, 4881 CP Zundert, of naar e-mail secretaris@trudozundert.nl