De basisscholen gaan volgende week weer van start.  Het zal wennen zijn voor de leerlingen die - hier op de foto nog 'ouderwets' massaal verzameld voor een schoolreisje - met heel wat nieuwe regels te maken krijgen. FOTO ADDO SPRANGERS
De basisscholen gaan volgende week weer van start. Het zal wennen zijn voor de leerlingen die - hier op de foto nog 'ouderwets' massaal verzameld voor een schoolreisje - met heel wat nieuwe regels te maken krijgen. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

'Mama, je bent geen juf, je bent mijn moeder'

ZUNDERT - Met wekenlang onderwijs op afstand én de meivakantie achter de rug, mogen de basisscholieren vanaf komende maandag weer (gedeeltelijk) op hun vertrouwde school aan de slag. Wederom een verandering die in relatief korte tijd plaatsvindt. Hoe kijken ouders er tegenaan en hoe hebben zij de voorbije periode ervaren? Een impressie.

DOOR ADDO SPRANGERS

Moeder Janneke uit Rijsbergen heeft drie kinderen die naar de Sint Bavoschool gaan en die in respectievelijk groep 1, groep 3 en groep 4 zitten. Toevalligerwijs is ze, net als haar man, werkzaam in de zorg. "Een klein voordeel van een vitaal beroep is dat je voor de kinderen beroep mag doen op de noodvang. Daar hebben we, op één ochtend na, echter geen gebruik van gemaakt. We hebben zelf de opvang geregeld door om en om te werken. Als zelfstandig ondernemer werk ik vier dagen per week, maar hierbij kan ik mijn eigen tijden indelen. Ik heb heel veel 's avonds gewerkt en eigenlijk ook alle feestdagen gewerkt. Met Pasen heb ik bijvoorbeeld extra uren gemaakt om op die manier extra ruimte op andere dagen te hebben. Het is wel passen en meten, want ook mijn cliënten hebben hulp nodig".

Schema

De ouderlijke invulling van het onderwijs op afstand is haar en haar man redelijk eenvoudig af gegaan, vertelt Janneke. "Zelf heb ik onderwijservaring, dus dat scheelt. Aan de andere kant ben je voor je kinderen natuurlijk geen echte leerkracht. Dat maakten mijn kinderen me af en toe ook wel duidelijk: "Mama, je bent geen juf, je bent mijn moeder'. Toch ging het best wel goed. We werkten via een heel duidelijk schema en begonnen 's ochtends meteen met het schoolwerk. Vaak waren we in de ochtenduren al klaar.

'Met drie te begeleiden kinderen was het wel druk'

Dat was voor de kinderen wel leuk, want dan konden ze 's middags buiten in de tuin spelen. Met drie te begeleiden kinderen was het wel druk. De jongste, uit groep 1, moest daarom soms zelf maar even spelen. Dan kon de aandacht even naar de twee anderen, uit groep 3 en 4, gaan. Bij hen gaat het toch al meer om kennisoverdracht".

Startblokken

De overdracht vanuit school aan ouders heeft Janneke als wisselend ervaren. "Bij de ene leerkracht is het beter geregeld dan bij de andere, dat is gewoon zo. Wanneer je op maandagochtend in de startblokken zit en je kunt niet meteen beginnen omdat er nog zaken ontbreken, dan is dat vervelend".

Afwachten

En nu staat dus de heropening van de school voor de deur. Op de Sint Bavoschool is ervoor gekozen om de kinderen elke dag gedurende 2,5 uur les te geven. "Dat had niet mijn voorkeur", aldus Janneke. "Ik was blijer geweest als de kinderen, net als bij andere scholen, om de dag een hele dag naar school hadden gemoeten. Dat was ook voor het plannen van mijn werk handiger geweest. Dit geeft ouders geen rust. Ik hoor er ook veel ouders over klagen. Het is afwachten hoe het in de praktijk gaat lopen. We gaan het zien".

Genieten

Dat ze weer naar school moeten, vinden haar kinderen niet echt leuk. Wel zien ze er naar uit om hun vriendjes en vriendinnetjes weer te zien, weet Janneke. "Die hebben ze de voorbije weken niet mogen zien om de sociale contacten zo beperkt mogelijk te houden. Ze hebben alleen met de twee buurmeiden gespeeld, in elkaars tuin". Al met al blikt ze met tevredenheid op de voorbije periode terug. "Het was goed om de kinderen extra individuele aandacht te kunnen schenken. Zo kun je ze toch net iets meer meegeven. En, eerlijk is eerlijk, het was ook wel extra genieten dat ze er zo vaak waren".

Kapsalon

Geert-Jan Oostvogels, eigenaar van ID Coiffures in Zundert, heeft twee kinderen die op basisschool Zonnebloem in Zundert in respectievelijk groep 1 en groep 3 zitten. Samen met zijn vrouw Susan heeft hij zijn kroost de voorbije periode bijgestaan in het onderwijs op afstand. "Mijn vrouw al vanaf de eerste dag", vertelt hij. "Onze kapsalon in Hoogstraten was toen al dicht vanwege de volledige lockdown in België. Wat dat betreft kwam dat dus goed uit. Ik heb de eerste week zelf nog gewerkt, totdat ook onze zaak in Zundert moest sluiten".

Inzicht

Het helpen van de kinderen noemt hij terugblikkend 'wel pittig'. "Aan de ene kant ben je zakelijk bezig met allerlei aanvragen en regelingen. Aan de andere kant vragen de kinderen alle aandacht. Je moet er constant bij blijven, want ze zijn nog te jong om zelfstandig te leren. De voorbije periode heeft wel meer inzicht gegeven in wat ze kunnen omdat je er dan zo nauw bij betrokken bent. Hoe de kinderen het hebben ervaren dat ze les kregen van hun ouders? In het begin vonden ze het best leuk, maar daarna was het: 'Nee, hè? Niet wéér!' Voor de kinderen voelde het toch een beetje als vakantie. 's Ochtends werkten we voor school, daarna had iedereen een beetje vrije tijd. Wij hebben er gebruik van gemaakt door in de tussentijd de kapsalon een likje verf te geven".

Pittig

Volgens Geert-Jan Oostvogels werd de situatie thuis op het laatst wel iets rommeliger. "Na zoveel weken merk je dat je het rooster een stuk minder strak gaat volgen. Ook de online lessen vragen wel iets. Je moet echt naast de kinderen gaan zitten, die het na verloop van tijd ook wel lastig vinden om er voortdurend de aandacht bij te houden.

'Na zoveel weken merk je dat je het rooster een stuk minder strak gaat volgen'

Voor ouders die hiernaast ook nog thuis hebben moeten werken zal het helemaal een pittige tijd zijn geweest".

Afspreken

"Mijn schoonvader heeft drie maanden in het ziekenhuis in Tilburg gelegen", vervolgt hij. "Dat maakt dat je heel voorzichtig bent. De kinderen laten afspreken met vriendjes of vriendinnetjes was in het begin dan ook lastig. De laatste weken mogen ze dat weer wel. Ze missen ze ook. De hele tijd bij papa en mama, da's maar eventjes leuk".

Blij

Geert-Jan Oostvogels heeft het idee de voorbije periode goed te zijn doorgekomen. "Bij ons draaiden de kinderen al redelijk goed mee op school. Ik kan me echter goed voorstellen dat het voor ouders van kinderen die meer aandacht nodig hebben best lastig is geweest". Hij is blij dat zijn kinderen straks weer naar school kunnen. "Bij basisschool Zonnebloem is dat de ene week drie dagen en de andere week twee dagen. De kinderen zijn eraan toe en papa en mama zijn er ook wel aan toe, haha".

Faciliteiten

Met drie kinderen op basisschool De Wegwijzer in Achtmaal - in respectievelijk groep 3, groep 4 en groep 6 - mochten ook Sophia Peeters en haar man de voorbije weken ervaren hoe het is om zogezegd een school aan huis te hebben. "We hebben geluk dat we een boomkwekerij thuis hebben", zegt ze. "We hebben veel ruimte". De faciliteiten welke haar door haar werkgever, de Gemeente Rucphen, worden geboden, noemt ze echter zeker zo belangrijk. "Daardoor was het meehelpen aan het onderwijs op afstand voor mij goed te combineren. Sinds de start van de coronacrisis werk ik thuis. 's Ochtends van acht tot tien en 's middags van drie tot vijf, waarbij ik dan ook telefonisch bereikbaar ben. Dat maakt dat ik veel structuur kan aanbrengen, wat ik voor de kinderen heel belangrijk vind".

Zelfstandig

"Tijdens de uren die ik niet werkzaam was voor de Gemeente Rucphen, kon ik waar nodig de kinderen helpen. Tussen de middag lunchten we samen even. Wie 's ochtends het schoolwerk al wist af te krijgen, had geluk. Die kon 's middags lekker spelen. Daar hebben we hier ook alle ruimte over. En anders moest er 's middags nog even worden gewerkt. De kinderen zitten op De Wegwijzer in combinatieklassen, dus kunnen al vrij veel zelfstandig. Alle weektaakjes hebben de kinderen keurig afgemaakt, al ging dat weleens gepaard met ruzie.

'Gelukkig waren alle taken vanuit school heel helder beschreven'

Ze vinden het weliswaar gezellig dat mama erbij was, maar ze is natuurlijk geen echte juffrouw. Gelukkig waren alle taken vanuit school heel helder beschreven. Bij de groepen 3 en 4 sprak de juf filmpjes in. Dat was super en ook voor de herkenning wel fijn. Al met al was alles goed geregeld en heb ik het als fijn ervaren".

Taxi

Heeft ze het idee dat haar kinderen vanwege het onderwijs op afstand iets gemist hebben? Sophia Peeters: "De eerste weken was er veel herhaling van de lesstof. Zelf vermoed ik dat de kinderen nu iets achterlopen, maar dat geldt voor iedereen. Niet zo heel erg, als ze het volgend jaar maar extra oppakken. Straks gaan onze kinderen weer om de dag naar school. Geleidelijk aan, dat vind ik wel goed. Belangrijk is dat ze in een vast ritme blijven. Ik hoop dan ook dat ze meteen weer taken meekrijgen. De kinderen zelf vinden het wel oké dat ze weer naar school moeten, zoals ze het ook fijn vinden dat ze weer naar de voetbalclub kunnen. Het is zoals het is. We moeten nog steeds met veel zaken rekening houden. Eén voordeel: nu ze voorlopig om de dag naar school gaan, hoef ik niet de hele week voor taxi te spelen".[l]