Het pand waarin voorheen het horecabedrijf De Ruyterhof was gevestigd. Projectontwikkelaar Somnium Real Estate wil hier een appartementencomplex met dertien appartementen realiseren. FOTO ADDO SPRANGERS
Het pand waarin voorheen het horecabedrijf De Ruyterhof was gevestigd. Projectontwikkelaar Somnium Real Estate wil hier een appartementencomplex met dertien appartementen realiseren. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

Groen licht voor nieuwbouw Ruyterhof in Rijsbergen

RIJSBERGEN - Het bouwplan voor de locatie Ruyterhof in Rijsbergen is door de Zundertse gemeenteraad positief ontvangen. Wel worden de daglichttoetreding bij een van de panden in de directe omgeving én de verkeersafwikkeling bij de voorgenomen uitrit op de hoek Risten en Hogestraat nog nader onder de loep genomen.

DOOR ADDO SPRANGERS

Dat bleek tijdens de afgelopen week gehouden raadsvergadering waarbij het nieuwbouwplan Ruyterhof en het bijbehorende bestemmingsplan aan de orde kwamen.

Leegstand

Aan de Hogestraat 22a in Rijsbergen was voorheen horecabedrijf De Ruyterhof gevestigd, De locatie stond geruime tijd te koop als horecalocatie, maar vanuit de markt blijkt hier weinig tot geen animo voor te bestaan.

Per 1 januari 2019 is de locatie leeg komen te staan. Bij leegstaande panden en locaties ligt verloedering op de loer. De Gemeente Zundert ziet dan ook graag herontwikkeling naar een passende functie op deze locatie, waarmee tegelijkertijd een stedenbouwkundige kwaliteitsimpuls aan de zuidoostelijke entree van Rijsbergen kan worden gegeven.

Vraag

Met herontwikkeling van de locatie wordt volgens de Gemeente Zundert bovendien voorzien in de groeiende vraag naar kwalitatieve woonruimte op een rustige en toch centraal gelegen locatie in Rijsbergen.

Appartementencomplex

Projectontwikkelaar Somnium Real Estate wil het bestaande horecabedrijf De Ruyterhof binnen het plangebied saneren en hier dertien woonappartementen met bijbehorende parkeerplaatsen realiseren. Het beoogde appartementencomplex wordt anders gepositioneerd dan het bestaande gebouw. Het complex krijgt een tweezijdige oriëntatie. Een oriëntatie richting het Kennedyplein en een oriëntatie richting de bocht waarin de Hogestraat overgaat in de Risten, de dorpsentree richting het centrum. Anders dan in de bestaande situatie, is de voorgevel van het gebouw georiënteerd richting het plein, waardoor het Kennedyplein een duidelijke begrenzing krijgt die aansluit op de huidige stedenbouwkundige structuur.

Parkeerplaatsen

Binnen het plangebied is voorzien in de aanleg van zeventien parkeerplaatsen. Langs de Lagestraat komen vier parkeerplaatsen voor bezoekers en op het eigen terrein komen in totaal dertien parkeerplaatsen. Dit zou meer toereikend moeten zijn nu de parkeerdruk moet het verdwijnen van het voormalige restaurant aanzienlijk is verminderd.

Aanpassingen

Mede op verzoek van omwonenden diverse bouwkundige aanpassingen in het oorspronkelijke ontwerp doorgevoerd. Dat ontwerp werd in een notendop als te groot, te massief en te hoog beoordeeld. Ook werden er zorgen geuit over mogelijke inkijk. Hierop zijn de bovenste woonlaag en de balkons aan de Lagestraat uit het ontwerp geschrapt. Ook wordt het nieuwbouwcomplex straks iets verder van de Lagestraat neergezet.

Daglichttoetreding

Desondanks is er nog één bewoner die vreest dat de daglichttoetreding van zijn pand door het nieuwbouwcomplex (deels) zal worden belemmerd.

D66 noemt de in de zienswijzen geuite zorgen begrijpelijk. Dorpsbelangen vindt het belangrijk dat er door het college goed inzicht wordt verschaft in mogelijke veranderingen in de daglichttoetreding, al is het alleen maar om te voorkomen dat er straks langdurige juridische haarkloverij ontstaat. Wethouder Patrick Kok gaat hiermee aan de slag.

Verkeersveiligheid

Een ander aandachtspunt is zoals gezegd de verkeersafwikkeling hoek Risten en Hogestraat. Lokaal Perspectief heeft nog bedenkingen bij de parkeersituatie en de hiermee gepaard gaande verkeersonveiligheid. Ook het CDA ziet de verkeersveiligheid graag nog een keer (extra) onder de loep genomen.

Bij de behandeling van het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoers Plan (GVVP) op 13 mei zal hier nader op worden ingegaan.[l]