Afbeelding

'Beter voorzichtigheid nu dan spijt achteraf'

"Beter voorzichtigheid nu dan spijt achteraf", aldus minister-president Mark Rutte. Het is de zin die misschien wel het meest is blijven hangen na de persconferentie van vorige week.


"Hoezeer ik ook begrijp dat het ongeduld er als het ware insluipt, we weten dat een snelle versoepeling van de maatregelen ertoe kan leiden dat het coronavirus meteen weer de kans krijgt om te gaan pieken. Dan komt het virus als een tweede golf over ons heen." Daarom ook heeft het kabinet niet besloten tot een grote, maar beperkte versoepeling van de maatregelen.


Opgetogen

Meest opgetogen zijn de mensen werkzaam in contactberoepen, zoals bijvoorbeeld schoonheidsspecialisten en kapsalons. Zij hebben deze week hun deuren weer mogen openen. Veel schoonheids- en kapsalons waren daar al langer klaar voor, maar bij de vorige persconferentie gaf het kabinet daar nog geen groen licht voor. Nu wel en mogen ze zelfs eerder dan de verwachte 20 mei open.


Op afspraak

Voorwaarde is wel dat ze hun klanten alleen op afspraak ontvangen. Daarnaast moet er expliciet gevraagd worden naar de gezondheidstoestand van een klant. Bij klachten die eventueel verband zouden kunnen houden met het coronavirus gaat de afspraak niet door.[l]