Omgaan met mensen met dementie in tijden van corona

Veel mensen met dementie (en hun naaste/mantelzorger) zijn kwetsbaar en ontvangen nu geen of veel minder bezoek. En dat terwijl ze vaak afhankelijk zijn van het contact met anderen. Wat kun jij doen voor je buurvrouw, tante, opa, oma of vriend met dementie?


Een aantal tips:


Bellen
Bel je buurvrouw, tante, opa, oma of vriend met dementie wat vaker. Zet een telefooncirkel op met familie of vrienden. Zo ontvangt iemand met dementie regelmatig een belletje.


Boodschappen
Bied aan om boodschappen te doen. Wees proactief en bedenk zelf wat écht nodig is als iemand dat zelf niet meer kan bedenken; brood, zuivel, groenten. Geef aan wanneer je de boodschappen langsbrengt en leg in eenvoudige taal uit waarom je niet binnen kan komen en geen handen schudt.


Post versturen

Stuur een vrolijk kaartje (eventueel met foto’s van jezelf of je gezin erop) met lieve groet. Of misschien willen de kinderen een tekening maken die je op kunt sturen? Laat op de kaart ook je telefoonnummer achter als je bereikbaar bent als er hulp is gewenst.


Zorg voor de mensen die zorgen

De zorg voor mensen met dementie is complex en vraagt normaal al om grote toewijding, kennis en ervaring. Van zorgmedewerkers, maar ook van mensen die voor hun naaste zorgen. Als je zorgt voor je naaste kan je het gevoel hebben dat je nu nog zwaarder belast wordt en geïsoleerd raakt. Je kunt je eenzaam gaan voelen.


Advies
Steun elkaar, spreek waardering uit voor iedereen die bijdraagt aan de continuïteit van zorg voor mensen met dementie. Help hen zich te uiten, ontspannen, hoop en goede moed te koesteren, bied hulp en steun aan waar nodig. Stel niet te hoge eisen aan elkaar, toon begrip als taken blijven liggen.


Vind je het een beetje spannend om iemand met dementie te benaderen? Doe dan eerst onze gratis online training 'In je buurt'! via de website samendementievriendelijk.nl