De kappers zijn ‘back in business’. Geert-Jan Oostvogels heeft er, samen met een klant, duidelijk schik in. FOTO ADDO SPRANGERS
De kappers zijn ‘back in business’. Geert-Jan Oostvogels heeft er, samen met een klant, duidelijk schik in. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

‘De klanten hebben allemaal lang haar’

ZUNDERT - De kappers in de gemeente Zundert zijn ‘back in business’. Sinds maandag althans. Met de door de regering bekendgemaakte versoepeling van de coronamaatregelen komt voorlopig een einde aan een onzekere periode voor de kappersbranche.


DOOR ADDO SPRANGERS


Kappers mogen vanaf 11 mei hun zaak namelijk weer openen, mits ze zich aan strenge veiligheidsmaatregelen houden. Deze maatregelen zijn verwoord in door kappersbranchevereniging Anko opgestelde - en door het kabinet goedgekeurde - protocollen om zowel de klanten als de kappers zelf te beschermen.


Afstand

Zo moet iedereen met gezondheidsklachten thuisblijven en geldt de verplichting dat handen, gereedschap en de werkvloer regelmatig worden gewassen. Bij de kapper dient eveneens anderhalve meter afstand in acht te worden genomen. Slechts op het moment van knippen is er een kleinere afstand tussen de kapper en de klant. Verder mag er uitsluitend op afspraak worden geknipt en is er slechts één klant per tien vierkante meter winkeloppervlak toegestaan. Over het eventuele gebruik van mondkapjes dient de kapper zelf een afweging te maken. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft na extra onderzoek naar het gebruik van mondkapjes in de kappersbranche weliswaar geconcludeerd dat dit niet per se noodzakelijk is, ‘maar’, zo stelde premier Mark Rutte tijdens de persconferentie woensdagavond, ‘een check vooraf neemt veel risico’s weg’.


Likje verf

Bij ID Coiffures, gevestigd aan de Molenstraat in Zundert, is de vreugde over de toegestane heropening van de zaak groot. Eigenaar Geert-Jan Oostvogels geniet ervan weer aan de slag te zijn, al heeft hij de voorbije weken beslist niet stilgezeten. Samen met zijn echtgenote Susan hielp hij bijvoorbeeld hun twee kinderen - die op basisschool Zonnebloem in Zundert in respectievelijk groep 1 en groep 3 zitten - bij het vanwege het coronavirus geïntroduceerde onderwijs op afstand. "Mijn vrouw al vanaf de eerste dag", vertelt hij. "Onze kapsalon in Hoogstraten was toen al dicht vanwege de volledige lockdown in België. Wat dat betreft kwam dat dus goed uit. Ik heb de eerste week zelf nog gewerkt, totdat ook onze zaak in Zundert moest sluiten". Ook werd de plotselinge ‘vrije tijd’ benut om de zaak in Zundert van een vers likje verf te voorzien.


Relaxt

Dat laatste maakt dat de klanten deze maandag terechtkunnen in hun vertrouwde, doch deels in een nieuw jasje gestoken kapsalon. “We zijn vanochtend om 7.00 uur al begonnen”, vertelt Geert-Jan Oostvogels. “Het gaat goed en het is ook best relaxt. We hebben alle behandelingen wat ruimer gepland en werken daarnaast op afspraak. Dat blijven we voortaan ook doen, wat het bevalt prima. We kunnen op deze manier alles ook wat strakker plannen”.


Ruimte

Geen overbodige luxe in deze tijden, want de telefoon bij ID Coiffures staat roodgloeiend. “Dat is vorige week begonnen en niet meer gestopt”, weet Geert-Jan Oostvogels. Helemaal verwonderlijk is dat niet. “De mensen hebben allemaal lang haar”, heeft hij inmiddels geconcludeerd. Gelukkig kunnen er nogal wat klanten terecht in de ruim opgezette zaak, zelfs bij de ruimte die volgens de protocollen in acht moet worden genomen. “Er kunnen elf klanten zitten”, aldus Geert-Jan Oostvogels. “Als er twee klanten zijn uit hetzelfde gezin zelfs eentje meer. Bijvoorbeeld man en vrouw. Waar mogelijk proberen we dat te combineren”.


Koffie

Er wordt gewerkt met handschoenen en mondkapjes. Verder hanteert ID Coiffures de door kappersbranchevereniging Anko opgestelde protocollen, al wordt één advies niet opgevolgd. Geert-Jan Oostvogels. “Iemand die daar zin in heeft, mag gerust een kopje koffie pakken. Maar dat gebeurt wel heel verantwoord, hoor. Alles wordt goed gedesinfecteerd en gaat daarna ook nog de vaatwasser in op 70 graden Celsius”.


Hoogstraten

Positieve geluiden dus uit de mond van Geert-Jan Oostvogels. Voor hem is het alleen nog wachten op het groene licht voor de heropening van zijn zaak in Hoogstraten. “Het is nog even afwachten wat de Belgische autoriteiten besluiten. We hopen maandag weer open te mogen”.[l]