In Zundert was de tornado waarneembaar niet ver van het pand van Ardo. FOTO CHARLES VAN CAMPENHOUT
In Zundert was de tornado waarneembaar niet ver van het pand van Ardo. FOTO CHARLES VAN CAMPENHOUT Foto: Charles van Campenhout

Bij Zundert was zondag heuse tornado te zien

ZUNDERT - Trok er zondagmiddag nu een windhoos of een tornado door het grensgebied tussen Zundert en Loenhout? Weerman Lars van Galen denkt aan het laatste, al noemt hij de tornado geen ‘typische’ variant die veelal wordt waargenomen bij zware onweersbuien.


DOOR ADDO SPRANGERS


Op www.weerplaza.nl legt hij uit dat tornado’s normaal gesproken alleen ontstaan bij enorme, sterk georganiseerde buien die om hun eigen as draaien, zogenaamde supercells. Er moet dan heel veel 'energie' op voorraad zijn in de atmosfeer én er moet heel veel wind staan op grote hoogte. Aan beide voorwaarden werd volgens Van Galen op zondag niet voldaan: het waaide op de plek waar de tornado zich vormde niet bijzonder veel op hoogte en ook de hoeveelheid beschikbare 'energie' in de atmosfeer was net echt groot. Van krachtige onweersbuien kon in dit geval niet worden gesproken.


Lijn

Weerman Lars van Galen vermoedt dat de tornado tot ontwikkeling is gekomen op een van Antwerpen naar Enschede lopende lijn waar verschillende luchtstromen elkaar troffen. Ten noorden van deze lijn stond een forse noordenwind, terwijl ten zuiden van deze lijn een zwak briesje stond uit het zuiden of zuidoosten.


Voorwaarden

Op deze lijn gebeurden volgens Van Galen twee dingen die nodig waren voor het ontstaan van de tornado. Omdat lucht die naar elkaar toestroomt maar één kant op kan, namelijk omhoog, ontstonden er op genoemde lijn verschillende (onweers)buien. Dat was onder meer het geval bij Zundert. Daarnaast zorgt een dergelijk windverschil over zo'n korte afstand ervoor dat er allemaal kleine wervels ontstaan.


Stof

“Waarschijnlijk is één van deze wervels als het ware 'gevangen' in een pakketje opstijgende lucht die uitgroeide tot een bui”, stelt de weerman. “Doordat de wervel daarbij steeds verder 'opgerekt' werd, begon die steeds harder te draaien. En toen de wervel sterk genoeg werd, nam deze veel stof mee omhoog zodat deze ook te zien was als een tornado”.[l]