In afwachting van de heropening wordt bij Sport en Slank Studio al weken buiten gesport. FOTO ADDO SPRANGERS
In afwachting van de heropening wordt bij Sport en Slank Studio al weken buiten gesport. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

Sportscholen maken zich op voor heropening

ZUNDERT - Sportscholen kunnen per 1 juli hun deuren weer openen. Voor sportschoolhouders in de gemeente Zundert gloort er dankzij het regeringsbesluit weer licht aan de horizon.


DOOR ADDO SPRANGERS


Al is er een voorbehoud: mocht er weer een grote piek komen in het aantal coronapatiënten, dan kan de maatregel worden teruggedraaid en moeten de sportscholen toch gesloten blijven. Aan dat laatste wil uiteraard niemand denken.


Gemengde gevoelens

Wel steekt branchevereniging NL Actief nog steeds dat de sportscholen op 1 juni tóch niet open mochten, ondanks een goed onderbouwd protocol met extra strenge maatregelen. Zij heeft gemengde gevoelens bij het besluit om de sportscholen per 1 juli open te gooien. “We zijn blij dat de regering inziet dat sportscholen veilig zijn om eerder open te gaan. Opening op 1 juli is enerzijds positief, omdat dit twee maanden eerder is dan de initiële datum van 1 september. Anderzijds is het ook een maand ná 1 juni en iedere week dat de sportscholen dicht moeten blijven, zorgt voor meer verliezen en faillissementen”.


Halfleeg of halfvol

Joep Mensen, clubmanager van Better Bodies Zundert, is blij dat er met 1 juli nu een duidelijke datum is, al heeft ook hij een enigszins dubbel gevoel. “De branche was er natuurlijk volledig op gericht om op 1 juni open te gaan, al was het eigenlijk wel duidelijk dat we die datum niet gingen halen. De één zegt dat de sportscholen nu een maand hebben verloren.

De ander zegt - met de datum 1 september in het achterhoofd - dat we eigenlijk twee maanden hebben gewonnen. Het glas is halfleeg of halfvol, het is maar net hoe je het bekijkt”.


Voorwaarden

Het betekent in ieder geval niet dat de sportschoolhouders, met de snel naderende datum 1 juli in het vizier, stil kunnen gaan zitten. Aan de heropening van de sportscholen zijn immers nogal wat voorwaarden verbonden.

Deelnemers moeten reserveren, handgrepen en zitvlakken van toestellen moeten na elke les grondig worden schoongemaakt met water en zeep of reinigingsdoekjes, sporters moeten straks zo min mogelijk toestellen delen, de onderlinge afstand van 1,5 meter moet worden gewaarborgd, noem maar op.


Protocollen

Joep Mensen: “Er circuleren al protocollen, maar nog niet alles is goedgekeurd door de overheid. Dat is nog even afwachten dus. Maar uiteraard zijn we er zelf ook al volop mee bezig. Het is bijvoorbeeld lastig nu al te zeggen hoeveel personen er straks naar binnen mogen. Je kunt zeggen: ‘We hebben zoveel vierkante meter, dus er mogen zoveel mensen naar binnen’. We hebben echter verschillende ruimtes. Bovendien moeten deelnemers zich ook van apparaat naar apparaat kunnen bewegen. Maar daar kunnen we wel aan voldoen. Met de gezondheidscheck zijn we al bekend. Die wordt nu al gedaan bij fysiotherapie”.


Ventilatie

Resteert de vraag hoe om te gaan met ‘hoogintensieve’ trainingen, uitgaande van de veronderstelling dat het coronavirus zich bij inspanning sneller zou verspreiden.

Met goede ventilatie is dat volgens Joep Mensen te ondervangen. “We zijn al bezig met het upgraden hiervan, zodat we bij piekmomenten voor extra schone lucht kunnen zorgen”. Tot het zover is, vinden alle sportactiviteiten bij Better Bodies, zoals fitness, groepssessies, circuittrainingen en spinning, voorlopig nog buiten plaats.


Fantastisch

Dat is ook het geval bij Sport en Slank Studio, waar coach Davy Luijk zich verheugd toont per 1 juli de deuren weer open te kunnen gooien. “Natuurlijk waren we graag op 1 juni al open gegaan, maar alles vóór 1 september is fantastisch.

Vanaf het begin van de coronacrisis zijn we natuurlijk al bezig met hoe om te gaan met de nieuwe situatie. Als de protocollen vanuit NL Actief en het RIVM straks gereed zijn, kunnen we er snel op inspringen. We staan te popelen om iedereen in de sportschool weer aan het werk te zetten. Tot dan sporten we gewoon lekker buiten”.[l]