Edgard Hendrikx met zijn ouders Sjef en Rietje in de vertrouwde slagerij aan de Molenstraat in Zundert. FOTO CHARLES LUIJTEN
Edgard Hendrikx met zijn ouders Sjef en Rietje in de vertrouwde slagerij aan de Molenstraat in Zundert. FOTO CHARLES LUIJTEN Foto: Charles Luijten

Keurslagersfamilie Hendrikx houdt er na 56 jaar mee op

ZUNDERT - Voor Edgard Hendrikx is het mooi geweest. Hij draagt zijn slagerij - die jaren terug door een smeuïge tv-reclamespot landelijke bekendheid kreeg - binnenkort over.


DOOR CHARLES LUIJTEN


Binnenkort stopt Edgard Hendrikx met de familieslagerij die hij in 2000 voortzette toen zijn ouders Sjef Hendrikx en Rietje de Peijper vanwege hun leeftijd het slagerswerk langzaam begonnen af te bouwen. Op de kalender bij hem thuis in de keuken zien we dat hij, na veertien dagen sluiting wegens vakantie, op 11 augustus aanstaande de zaak overdraagt aan zijn uit Made afkomstige meesterknecht Richard Verhulst - die de slagerij intussen als zijn eigen broekzak kent - en diens vrouw Jennifer.



'Te jong om hakmes al aan de wilgen te hangen'


Edgard hangt echter zijn hakmes nog niet aan de wilgen. “Daar voel ik mij en ben ik ook te jong voor. In de hoedanigheid van zzp’er blijf ik meerdere dagen werken. Ik zal in ieder geval nog één dag per week hier in de slagerij actief zijn, waarbij ik als klankbord voor de nieuwe eigenaren zal fungeren”, zegt hij.


Verloop

De in Zundert geboren en getogen Sjef Hendrikx had weinig zin om net als zijn vader tuinder te worden. “Ik wilde slager worden en toen Sjaakske Billet mij vroeg of ik interesse had om bij hem als knecht te komen werken, heb ik geen moment geaarzeld. Ik was ’n jaar of vijftien. Daar is het in feite allemaal begonnen.

Het mooie van alles is dat ik uiteindelijk in hetzelfde pand in 2000 mijn slagersbijl en mes voor de laatste keer in de hete spoelbak deed”, zegt Sjef. Voor hij samen met zijn uit Prinsenbeek afkomstige vrouw Rietje de Peijper de slagerij aan de Molenstraat 190 begon, had Sjef Hendrikx al op negen andere slagersadressen gewerkt.


'Nooit verkeerd om op meerdere plaatsen wat praktijkervaring op te doen'


“Omdat ik het vak zo compleet mogelijk onder de knie wenste te krijgen”, legt hij uit. “Het is wat dat betreft nooit verkeerd om op meerdere plaatsen wat praktijkervaring op te doen“.


Dagelijks op tv

In de loop der jaren kreeg de tot keurslager genomineerde Sjef Hendrikx dankzij de dagelijkse Ster tv-reclame Loekie de Leeuw landelijke bekendheid.

Zijn winkel was door een camerateam van ruim vijftien personen omgetoverd in een filmstudio voor het maken van een slechts 40 seconden durende reclamespot. Velen zullen zijn in plat Zunderts uitgesproken ‘Ja meensen, un goei stukske vlees ies Croma wèèrd’ weten te herinneren. Onze slager werd er zelfs mee begroet door een Nederlandse toerist in Locarno toen hij in gezelschap van zijn zwager langs de oever van het meer werd herkend.


Waardering

Al kreeg Sjef uit diverse hoeken ook kritiek naar zijn hoofd geslingerd, juist vanwege zijn taalgebruik in het dialect.

Aan de andere kant leverde het juist bijzondere waardering op. Een volle bus met studenten uit Den Bosch verscheen zelfs voor zijn deur om hem een oorkonde te overhandigen. ”Dat deed me erg deugd”, laat Sjef Hendrikx horen.


Gezicht

Het gezicht van de winkel is gedurende al die jaren ongetwijfeld Rietje de Peijper geweest. “Het was mijn grote liefde achter de toonbank te staan en ik heb een heel plezierige binding met de klanten gehad. Ik zal beslist een traantje laten als het 11 augustus is.


'Het was mijn grote liefde achter de toonbank te staan'


Hoe dan ook, we kunnen met het hele gezin terugzien op een mooi en tevreden Zunderts verblijf’, besluit Rietje ietwat emotioneel.[l]