V.l.n.r. Astrid Romijn, Nico Verschuuren en Robert Joosen. FOTO ADDO SPRANGERS
V.l.n.r. Astrid Romijn, Nico Verschuuren en Robert Joosen. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

Ardo Zundert zet ‘foodheroes’ in schijnwerpers

ZUNDERT - Het was een meer dan welkome geste op de snikhete donderdag afgelopen week: het ijsje dat medewerkers van Ardo namens het bedrijf op de parkeerplaats kregen uitgeserveerd door de Zundertse ijscoman Arno Verschuuren. De reden? Hun niet aflatende inzet tijdens de coronacrisis.


DOOR ADDO SPRANGERS


De Ardo Group, met haar hoofdzetel in het Belgische Ardooie, is een belangrijke speler in de productie van een volledig aanbod vriesverse groenten, kruiden en fruit voor de retail, foodservice en industrie. “Daarnaast is het eerst en vooral een familiebedrijf met oog voor zijn medewerkers”, aldus Robert Joosen, manager P&O van de vestiging in Zundert.


Omarmd

De hoofddirectie van de firma was er dan ook als de kippen bij om #FoodHeroes te omarmen, een initiatief van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie. #FoodHeroes zet alle medewerkers in de Belgische agrovoedingsketen in de bloemetjes. Die medewerkers zorgen er - soms in moeilijke omstandigheden - namelijk elke dag opnieuw voor dat gezinnen kunnen blijven genieten van voedzame en kwalitatieve voeding en dranken. “Meer dan ooit is iedereen zich bewust van het vitale belang van de voedingsindustrie”, zo motiveert Fevia haar initiatief. “Dankzij de inspanningen van medewerkers doorheen de hele agrovoedingsketen, is er nog steeds genoeg voor iedereen. In tijden waarin het niet vanzelfsprekend is om aan het werk te blijven, gaan deze helden standvastig verder om de bevolking te bevoorraden. Bovendien doen ze dat zoals altijd met de hoogste standaarden voor voedselveiligheid en hygiëne”.

Een omschrijving die zeker opgaat voor de medewerkers van Ardo in Zundert, stelt Astrid Romijn, manager Operations. “Onze productielijnen hebben extra moeten produceren. Aan de foodservice (horeca en catering) is tijdens de coronacrisis significant minder verkocht, maar de afzet in de retail - waar we veel voor verpakken - is juist flink gegroeid. In de verpakkingscapaciteit hebben we veel extra uren moeten maken. Dat heeft zo zijn redenen. Vanwege het hamstergedrag van de consument kwam er extra veel vraag vanuit de supermarkten. Conserven kun je immers lang bewaren en in tijden van nood kun je je vriezer maar beter vol hebben. Omdat de mensen niet uit eten konden gaan, zijn ze meer thuis gaan eten, wat weer voor hogere verkoopcijfers in de supermarkten zorgde.”

Verbondenheid

“Ons personeel heeft veel extra uren moeten maken, daarbij alle coronamaatregelen vanuit het RIVM volgend”, vult Robert Joosen aan.

“We spreken graag onze waardering uit naar onze medewerkers. Onder meer via blogs vanuit de hoofddirectie. We hebben ook al diepvriesaardbeien en diepvriesfriet uitgedeeld. En vandaag dus ijs.”

Bij dat laatste is bewust gekozen voor het boerderij-ijs van Nico Verschuuren, een zoon van een van de receptionistes van Ardo Zundert. “Door te kiezen voor een lokaal initiatief benadrukken we onze verbondenheid met de boeren en telers hier in de buurt”, aldus Astrid Romijn.

IJscoman Arnold Verschuuren, beter bekend als Arno IJsco, is er blij mee. Vanuit het melkveebedrijf van zijn ouders is hij sinds anderhalf jaar bezig met de verkoop van ijs. “Mijn samen met vrienden bedachte 'Zundertse Rwoombolle' moeten een begrip in de regio worden.”[n]