Annemarie Brosens en Joyce Vermue. FOTO TESS MUTSTERS
Annemarie Brosens en Joyce Vermue. FOTO TESS MUTSTERS Foto: Tess Mutsters

VRC Zundert opent nieuwe grote zaal

ZUNDERT - De afgelopen maanden werd er bij het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert hard gewerkt aan de herinrichting van de grote zaal en aan het bouwen van een musterdhoop. De officiële opening vond afgelopen vrijdagmiddag plaats, in het bijzijn van burgemeester Joyce Vermue.

DOOR TESS MUTSTERS


De grote zaal heeft een compleet nieuwe functie gekregen, volgens Annemarie Brosens, mede-eigenaar van het Vogelrevalidatiecentrum. ‘We willen ons echt toespitsen op de jeugd, daar ligt de toekomst en we vinden het enorm belangrijk om hen een goede educatie te kunnen bieden op het gebied van natuur.’


Kennismaking

De zaal heeft dus niet alleen een nieuw likje verf gekregen, maar staat ook vol met interessante vitrines. Daarbij is het doel van de zaal om de jeugd op een interactieve manier kennis te laten maken met de natuur.

"We wilden ze van dat scherm afhalen", vertelt Brosens. Om dat voor elkaar te krijgen werd er een spel ontwikkeld en ook een kinder-doe-kast. In deze kast zitten twaalf verschillende lades waarin kinderen verschillende dingen uit de natuur kunnen bekijken en voelen, van eierschalen, tot pootafdrukken en poep.


Kinderen activeren

Aan het plafond van de vernieuwde grote zaal hangen tientallen in elkaar geknutselde vogels. Het is een vrolijk gezicht, maar heeft een trieste boodschap. De vogels zijn namelijk gemaakt van afval, dat steeds meer in de natuur terecht komt. Hier kunnen vogels of andere dieren in vast komen te zitten, in stikken of ziek van worden.

De vogels zijn gemaakt tijdens het jaarlijkse schoolproject van het Vogelrevalidatiecentrum, dat vanwege het corona enigszins in het water viel. Toch hebben de kinderen het volgens Brosens enorm goed aangepakt. Door deze vogels te knutselen hoopt Brosens dat kinderen zich meer bewust worden van het effect van afval op wilde dieren.


Musterdhoop

Ook de nieuwe musterdhoop in tuin heeft een educatief doel. "We willen aan mensen laten zien dat je je tuin met heel weinig middelen al een stuk diervriendelijker kunt maken. Zo’n musterdhoop is enorm goed voor de biotoop in je tuin", aldus Brosens.

Een musterdhoop is in feite gewoon een grote stapel takken, die vroeger werd gebruikt om water mee te warmen. Met de komst van elektriciteit zijn de hopen echter verdwenen. Voor natuur en dierenliefhebbers is een musterdhoop echter een goede manier om een steentje bij te dragen. In een musterdhoop kunnen namelijk enorm veel dieren leven. Van kleine insecten tot marters, egels en soms ook kleine vogeltjes.


Doe-boek

Om alles bij elkaar te brengen is er voor de kinderen een doe-boekje gemaakt. Hierin staan veertig opdrachten die zowel thuis als tijdens een bezoek aan het Vogelrevalidatiecentrum gedaan kunnen worden.

Kinderen kunnen zo de hele zomervakantie, of misschien nog wel langer, bezig zijn met het ontdekken van de natuur en de tuin. Het boekje is voor drie euro te koop in de winkel van het Vogelrevalidatiecentrum. De musterdhoop en de vernieuwde grote zaal zijn de bewonderen tijdens de openingstijden van het Vogelrevalidatiecentrum. [n]