Smits blijft winnen, ook overwinning voor Hereijgers

ZUNDERT - Het was druk in de lucht afgelopen zaterdag, er stonden maar liefst drie vluchten voor de duiven op het programma. Het aangepaste programma 2020 biedt de duivenliefhebbers in de verschillende speldisciplines mooie vluchten.


Voor de duiven die het zware werk aankunnen stond Sint Vincent, één van de klassiekers in de duivensport, op het programma.

De duiven van de dagfond vlogen hun 2e vlucht vanuit Montlucon en voor de jonge duiven stond er een trainingsvlucht vanuit Biergies op het programma. Voor deze in 2020 geboren duiven staat a.s. zaterdag de 1e prijsvlucht op het programma.

Montlucon

Ook deze dagfondvlucht werd een mooie overwinning voor André en Marian Smits. Ze hadden 10 duiven mee waaronder een jonge doffer van vorig jaar die alleen de natour had gedaan om kennis te maken met de grote mand en de stress rond het vervoer en de lossing.

Deze duif heeft als moeder een duif van John Rokx en de vader komt van het hok van Stultjens en van Dongen. Twee tophokken waarvan bij Smits goede kwekers zitten.


'Snelheid van 1343 meter per minuut'


Op de eerste serieuze krachtmeting laat deze jaarling zien dat de lessen van vorig jaar goed opgepakt zijn. Zijn duivin zat thuis op hem te wachten en na de 587 km met een snelheid van 1343 meter per minuut afgelegd te hebben viel hij om 2 minuten over half drie op het hok.

Na om 7.15 uur gelost te zijn vloog deze beloftevolle duif 7 uur en 17 minuten. In de Regio Zundert hadden André en Maria er 8 van de 10 op de uitslag. De 2e en 3e prijs waren voor Dré Gommers. In het samenspel van W&O won dit hok ook de 1e prijs en dat tegen 687 duiven.

Sint Vincent

Op vrijdag om 13.00 uur gelost te zijn in Sint Vincent viel de regiowinnaar om 12 uur en 9 minuten op de klep bij André Hereijgers.

Na aftrek van de neutralisatie tijd (de uren dat het donker is) kwam de winnaar tot een snelheid van 997,7 meter per minuut over ruim 976!! kilometer. De gebr. Maas en Zn werden 2e en Steven Mertens 3e.


'Zelf gekweekt uit het oude ras toen André begon'


De winnende duif van André is door hem zelf gekweekt uit het oude ras destijds, toen hij begon, gehaald bij Janus van de Boer (muizenras) en bij Van Ooijen via Jos van Genk.

André is altijd voorzichtig met het inmanden van duiven en leidt ze zorgvuldig op. Na vorig jaar Bordeaux gevlogen te hebben was de op weduwschap zittende doffer uit 2017 nu goed voor de overwinning in de regio Zundert.

Biergies

De jonge duiven vlogen een trainingsvlucht vanuit Biergies (90 km). Om te controleren of alles klopte rond de chipringen en de klokken werden de duiven bij het inkorven over de inkorfantenne gehaald zodat ze thuis geklokt konden worden.

Er werd een officieuze uitslag gemaakt.

De eerste vijf jonge duiven verschenen boven het hok van André en Marian Smits en binnen 20 seconden werden de tijden opgeslagen in de computerklok en pakte ze de eerste 5 plaatsen op de uitslag.[n]