De Schroef in Zundert gaat voor minimaal twee jaar dicht. FOTO ADDO SPRANGERS
De Schroef in Zundert gaat voor minimaal twee jaar dicht. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

Sluiting De Schroef: voorstellingen wellicht elders

ZUNDERT - Stichting CultuurCentrum Zundert meldt dat de Gemeente Zundert op 14 juli heeft besloten De Schroef, waar de stichting haar voorstellingen houdt, met onmiddellijke ingang te sluiten voor in ieder geval twee jaar.


DOOR ADDO SPRANGERS


Een en ander heeft gevolgen voor de geplande voorstellingen. Van de uitgestelde voorstellingen in de periode maart tot en met juni 2020 is de voorstelling van Jaap Robben en Ronald Giphart inmiddels definitief afgelast, zo meldt de stichting. Mensen die daar kaartjes voor hadden gekocht hebben hun geld teruggekregen. Voor andere voorstellingen is of wordt een vervangende datum gezocht. Kaartjes voor definitief geannuleerde voorstellingen worden vergoed. Inmiddels kunnen er wel theatervoorstellingen doorgaan, maar door de 'anderhalve meter' -regel kan slechts een klein aantal kaarten worden verkocht. De stichting bekijkt nu of het laten doorgaan van voorstellingen financieel haalbaar is. Aangezien geen gebruik kan worden gemaakt van De Schroef onderzoekt Stichting CultuurCentrum Zundert nu of het mogelijk is om voorstellingen op een andere plaats te laten doorgaan.


Staat gebouw

“Het college heeft besloten het gebouw te sluiten vanwege de staat van het gebouw,” zo meldt wethouder Twan Zopfi. “Het kost te veel geld om het gebouw comfortabel en veilig te maken. Die kosten worden in verband met de urgente wens om het gebouw op te knappen er nooit meer uitgehaald. Na gesprekken met diverse gebruikers en belanghebbenden, die de optie tot meteen sluiten zelf hebben ingebracht, is deze stap gezet.”


Laatste woord

“Richting de toekomst zijn de eerste voorzichtige plannen om het gebouw grondig te renoveren en er diverse maatschappelijke functies in onder te brengen”, vervolgt hij. “Er wordt met alle gebruikers en belanghebbenden druk gewerkt aan de uitwerking daarvan. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad het laatste woord als het gaat om de budgetten. Waarom twee jaar? Omdat een dergelijk traject veel voorbereiding vraagt. Het gemeentehuis is in een jaar verbouwd maar daar ging ook nog ruim een jaar voorbereiding aan vooraf. Dat is alleen niet zichtbaar. We werken toe naar een vernieuwd gebouw waarin net als vroeger ontmoeting, theater en maatschappij centraal staan.”[n]