Overwinningen voor Maas, Vermonden en Smits

ZUNDERT - Zaterdag 25 juli stonden er drie vluchten voor de duiven op het programma. Voor de overnachtfond was dit Bordeaux, voor de oude duiven op de midfond Sens en de jonge duiven hadden hun 1e prijsvlucht vanuit Quiévrain.


Naast het spel in eigen vereniging, in de Regio Zundert kennen de duivenliefhebbers ook het samenspel van Willebrord en Omgeving. De winnaars in eigen vereniging en in de Regio waren ook de sterkste in W&O.


Bordeaux

Op vrijdag werden om 13.30 uur de duiven van de zware fond gelost in het Franse Bordeaux.

De andere morgen viel al om 4 minuten voor half 7 in de Prof. van de Hoevenstraat bij de Gebr. Maas en Zn een duif op de klep waarmee ze maar liefst 150 minuten los vloog op de nummer 2. Aan deze straat hebben de mannen van Maas een prachtige duivenaccommodatie die de mooie naam Goldrusch Farm draagt. Een bezoekje aan hun site op internet geeft een indruk van wat op deze hokken al gepresteerd is. Helaas is Wim er niet meer maar hij zal zeker van bovenaf meekijken hoe het er op de hokken aan toe gaat.

Na aftrek van de neutralisatietijd kwam de duivin uit 2016 tot een snelheid van 1252,5 meter per minuut over de 829,3 km. De duivin is niet aan haar proefstuk bezig. Al die keren dat deze duif werd ingemand op de zware fondvluchten heeft ze nog nooit gemist. Ze is een vaste waarde op het hok. Ze stamt af uit de beste lijnen bij de Gebr Maas & Zn namelijk uit hun Armstrong lijn. Wederom een mooie overwinning voor de fondspecialisten uit Zundert.

In de Regio verschenen 139 duiven aan de start, in W&O waren dat er 217. De tweede trede op het erepodium van de regio was voor Cees Braspenning en de derde voor Dré Hereijgers.

Sens

Piet Vermonden is aan een geweldig seizoen bezig. Afgelopen zaterdag won hij de midfondvlucht vanuit de Franse plaats Sens. Leon Kools werd 2e en de 3e prijs was weer voor Piet Vermonden. Het was zijn derde overwinning in W&O (954 duiven) dit seizoen. Daarnaast won Piet al vier keer in eigen vereniging en drie keer in de Regio Zundert.

Zijn winnende duif kwam tot een snelheid van 1690,6 meter per minuut over 384 km en laat daarmee 434 regio duiven achter zich. De 345 wordt als weduwduivin gespeeld en valt op daar haar regelmaat, vliegt boven gemiddeld aantal prijzen per jaar maar is zelden heel erg vroeg. Nu een week of drie geleden haar doffer niet meer thuis kwam na zijn trainingsronde rond het hok papte ze aan met een andere doffer welke al een duivin had. Misschien bracht deze vorm van jaloezie haar wel tot deze prachtprestatie. De vader van deze 345 komt rechtstreek van Eyerkamp uit Zutphen terwijl de moeder er eentje was van eigen soort. Ze kwam afgelopen zaterdag, in de regen, heel hoog aangevlogen en zat naar een paar toertjes zo binnen.


Quiévrain

Bij André en Maria Smits werd weer een overwinning bijgeschreven op het tot dusver voor hen, zeker de laatste weken, fantastisch verlopen seizoen 2020. De 1e jonge duivenvlucht werd gevlogen vanuit het voor de winnende duif op 134 km gelegen Quiévrain. Er waren in de Regio Zundert 1433 duiven in gemand. Van dit mooi peloton won het hok Smits in de regio de 1 en 2e prijs (6 seconden verschil) en in W&O (3808 duiven) de 1e en 3e prijs.

Leon Kools werd 3e. De dit jaar geboren duiven die 1e en 2e werden zijn neven van elkaar en de vader van de 2e prijs won vorige week vanuit Monlucon.

De moeder van de winnende duif is een dochter van het beste kweekkoppel van André en Marian.[n]