Gemeenteraad Zundert weer fysiek bij elkaar

ZUNDERT - Normaliter behandelt de gemeenteraad de voorjaarsnota in mei ter voorbereiding op de begroting in november. Door corona met de daarbij behorende financiële onzekerheden is die voorjaarsnota vervangen door een zomernota. Die wordt door de gemeenteraad behandeld op 18 augustus a.s. en deze vergadering vindt plaats in de raadzaal en begint om 17.45 uur. Publiek is van harte welkom en kan de vergadering via 2 videoschermen volgen in de hal van het raadhuis. De vergaderstukken zijn uiteraard te vinden op www.gemeenteraadzundert.nl


Net voordat de wereld veranderde heeft de gemeenteraad op 3 maart aangegeven nauw betrokken te willen worden bij de kaderstelling voor de netwerkbegroting 2021. Dat alle vervolgstappen daarna digitaal zijn gezet geeft al aan dat dit proces onder een bijzonder gesternte is verlopen. Een proloog op 15 april en de algemene beschouwingen op 20 mei via een videoverbinding.

Na een laatste toets, op 30 juni, of de prioritering en kaderstelling door de gemeenteraad voor de grote opgaven goed was begrepen door het college, is deze zomernota opgemaakt.

Op basis van die kaderstelling heeft het college keuzes voor doorlooptijden, kwaliteitsniveaus en integrale afstemming gemaakt zoals die nu in deze zomernota staan.

Het is één integraal voorstel waarvan de verschillende bouwstenen, de opgaven en bestuursopdrachten, in hun samenhang, onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en uitgewerkt.

Het wijzigen of weglaten van één van die bouwstenen heeft dus direct gevolgen voor alle andere opgaven en bestuursopdrachten.

In het laatste hoofdstuk van de zomernota is een financiële vertaling opgenomen, gebaseerd op de wijze van verwerken van de genoemde kaderstelling.

Het financiële beeld is de beste inschatting die het college in juli 2020 heeft kunnen maken in de wetenschap dat er tussen juli en november nog veel gaat veranderen. Vanzelfsprekend heeft een structureel sluitende meerjarenraming voor de gehele vier-jaars periode de voorkeur.

Echter gezien de huidige omstandigheden neemt het college als uitgangspunt dat ten minste de laatste jaarschijf structureel en reëel sluitend moet zijn en de toets van de toezichthouder kan doorstaan.[n]