Een heerlijke fietsochtend met de buurtsportcoach.
Een heerlijke fietsochtend met de buurtsportcoach. TT

Trappistentrappers in tropische warmte

WERNHOUT - Code oranje in Brabant en een nationaal hitteplan dat de Trappistentrappers op het lijf geschreven is. De schaduw opzoeken, veel drinken en beperkte inspanningen na de middag, dat doen de meesten na een zondagsrit van nature al.


Deze keer was het echt nodig bij temperaturen die opliepen naar een dagrecord van ruim 35 graden. Enkele voorzorgsmaatregelen waren al genomen, zoals het vervroegen van de vertrektijd, een ingelaste drinkpauze en een krat Spa blauw in iedere volgbus om de bidons mee aan te vullen. De A en B groep vertrokken om 8 uur, C en D groep om kwart over 8. De warmte was de beperkende factor deze keer, de opkomst bij de clubritten was wat lager terwijl meer leden een eigen rondje reden. In de groep moet je mee, een eigen rondje is gemakkelijker aan te passen.


Zondagsritten
De A groep vertrok met 11 man en kwam terug met 11 man maar dat waren niet dezelfde, Bij Fijnaart sloot er eentje aan en in Willebrord ging er eentje af. Enkel een openstaande brug bij Dinteloord die voor enig oponthoud zorgde maar daarvan werd handig gebruik gemaakt om de bidons te vullen en een extra slokje te drinken. Een kleinere groep in combinatie met de warmte maakte het fietsen wel zwaarder dan anders.
Met een rondje Rilland zocht de B groep de verkoeling van het Zeeuwse water op, dat scheelde blijkbaar wel wat, aan het tempo en de PR’s te zien dan toch. Na het inladen van extra bidons en flessen water ging de groep van 21 man om acht uur op pad. Zowat halverwege gaf de rituitzetter aan een schaduwrijk plekje te weten voor een korte drinkpauze. Hij vergat te vertellen dat ze dan eerst ruim twee kilometer kasseien voor de kiezen kregen. Sommigen vonden ze leuk, de meesten vervloekte ze maar de pauze was verdiend.
Ook de mannen van de C groep hadden er zin in en trokken zich van de warmte niet veel aan, menig PR werd bijgesteld. Met 20 man reden zij een mooie rit van 102 km via Tonnekreek en Willemstad. Een deelnemer verloor ongemerkt een bidon maar die werd door de volgbuschauffeur opgepikt. Een extra bedankje is wel op z’n plaats, niet alleen voor deze oplettende volgbuschauffeur maar ook voor de anderen die drie uur lang hun werk zo goed doen ondanks de extreme hitte.
Met 13 deelnemers reed de D groep een aardig niet-ver-van-huis rondje naar Wouwse Hil en langs Rucphen weer terug. Het eerste gedeelte verliep prima maar op het laatst speelde de warmte een steeds grotere rol. Het rondje werd wat ingekort maar ze kwamen toch met ruim 75 km op de teller weer terug bij van T. Bij aankomst had Herrie een sproei installatie aangebracht om de deelnemers op een verkwikkende douche te trakteren.


Buurtsportcoach
Afgelopen donderdag werd voor de tweede keer een ochtend georganiseerd om kinderen kennis te laten maken met het mountainbiken, dit in samenwerking met jeugd-buurtsportcoach Jeroen van de Ven. Het waren zeer geslaagde ochtenden waarop de kleine pagatters volop genoten van het fietsen, enkelen hebben zich zelfs al opgegeven voor onze gebruikelijke Trappertjes fietsochtenden en daar worden we blij van.


Programma
Hopelijk treffen we elkaar aanstaande zondag 16 augustus onder mildere omstandigheden als Danny Antonissen een rit voor de A groep uitzet. Daniel Vermeeren een rit voor de B, Ruud Tax voor de C en Bernard Martens voor de D groep. De A en B groep vertrekken om 8.30 uur bij café van T en de C en D groep vertrekken vanaf dezelfde locatie om 9.00 uur.[n]