Gerard Kuypers derde van links toont de oorkonde die hem ten deel viel. FOTO CHARLES LUIJTEN
Gerard Kuypers derde van links toont de oorkonde die hem ten deel viel. FOTO CHARLES LUIJTEN Foto: Charles Luijten

Gerard Kuypers weldoener Rijsbergs cultureel leven

RIJSBERGEN - Bestuursleden van het Rijsbergs Toneel stapten bij hem aan de Antwerpseweg binnen voor uitreiken van een oorkonde.


DOOR CHARLES LUIJTEN


Het betreft de 88 jarige Gerard Kuypers, die een enorme passie heeft voor het culturele leven in zijn dorp. De bewijzen van het laatste kan men van hem overal in de dorpskom tegenkomen en praten nog maar niet van de geboden steun die menig plaatselijk vereniging/stichting geniet. Geen wonder dat hij destijds voor al die bijzondere verdiensten benoemd werd tot Ridder in de Orde Oranje Nassau, geen wonder dat hem door menig vereniging en of stichting het erelidmaatschap is toegekend. Ondanks dat alles een zeer bescheiden persoonlijkheid.


Petten

Van Gerard Kuypers, was van 1974 tot 1990 gemeentesecretaris van Rijsbergen en daarvoor adjunct van de gemeente Nieuw Ginneken, bestaat een hele waslijst van waarbij hij allemaal betrokken was en nog is. Je wordt bijna moe van het doornemen daarvan. Alle reden hem via dit blad naar voren te halen. Niet voor niets wordt hij ook wel de man met de vele petten genoemd die hij nagenoeg tegelijk droeg. Op dit moment is Gerard Kuypers nog voorzitter van de K.B.O en bestuurslid van de Stichting Welzijn Zundert. Kuypers was destijds voorzitter van het Wit Gele Kruis, het schoolbestuur, bibliotheek de Witte, gemeenteraadslid van Rijsbergen, leraar opleiding tot gemeente ambtenaar, is erelid Heemkundige Kring en Stichting Boerendag, medeoprichter Museum de Weeghreyse en beschermheer van muziekverenging St. Cecilia.


Warm hart

Dezelfde titel als bij laatst genoemde geldt sinds kort ten aanzien van Toneelvereniging Geestesbeschaving 1902 vanwege zijn warm hart voor deze vereniging. Blij verrast werd hij met de oorkonde die hij van bestuursleden van Rijsbergs Toneel een dezer dagen mocht ontvangen. Tot slot is de vermelding waard dat er van Gerard Kuypers diverse beelden te vinden zijn die met de cultuur in eigen dorp van doen hebben.[n]