Linda Kokx: 'Wat het met jezelf doet? Je gaat gewoon door. En je praat erover met je omgeving'
Linda Kokx: 'Wat het met jezelf doet? Je gaat gewoon door. En je praat erover met je omgeving' Foto: Linda Kokx

In de frontlinie tijdens eerste coronagolf

RIJSBERGEN - Linda Kokx (27) uit Rijsbergen wordt aan de Koninklijke Militaire School (KMS) in Ermelo opgeleid tot onderofficier militair verpleegkundige. In die hoedanigheid wordt zij straks geacht om ook onder moeilijke omstandigheden haar mannetje te staan. Tijdens de eerste uitbraak van het coronavirus stond Linda Kokx plotseling in een andere frontlinie: het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam.


DOOR ADDO SPRANGERS


Na haar afstuderen ging Linda Kokx in 2014 bij zorgaanbieder Thebe in Breda aan de slag als verpleegkundige in de wijkzorg. Om haar horizon te verbreden besloot ze zich aan te melden bij de KMS. “Ik wilde mij verder ontwikkelen op een ander vlak”, vertelt Linda Kokx. “De keuze viel hierbij op Defensie, waar ik de rol van zowel leider als instructeur kon vervullen. Dat betekent leidinggeven en lessen geven aaneen groep. Als korporaal zit ik nu in de eindfase van de militaire opleiding. In augustus hoop ik sergeant te zijn. Bij militaire verpleegkundigen ligt de focus op andere delen van het werk. Je wordt uitgezonden naar oorlogsgebieden waar je te maken kunt krijgen met bijvoorbeeld wonden veroorzaakt door kogels of granaatscherven.” Zover is het nog niet.


Ikazia Ziekenhuis

De komst van het coronavirus maakte echter dat Linda Kokx plotseling in een andere situatie terechtkwam. in Ziekenhuizen kampten met een tekort aan (voldoende) gekwalificeerd personeel. Na een verzoek om hulp besloot Defensie om verpleegkundigen in opleiding in te zetten. Linda Kokx werd gestationeerd in het Ikazia Ziekenhuis, waar zij van 26 maart tot 3 mei verpleegkundige hulp aan coronapatiënten bood. “Het ging vooral om het waarnemen en signaleren van zaken. In het ziekenhuis krijg je een ander beeld van corona dan iemand die zo’n dergelijke situatie niet kent. Zo verbaasde mij het hoe snel iemand achteruit kan gaan. Waar iemand op het ene moment het heel goed leek te doen, kon de patiënt op diezelfde dag of dienst op de intensive care liggen. Niet alleen oudere mensen maar ook jonge en fitte mensen die veel sporten.”


Schrijnend

Linda Kokx maakte ook schrijnende gevallen mee. “Een man overleed aan corona en een week later werd zijn vrouw opgenomen met coronaverschijnselen. Zij kon dus niet persoonlijk bij de uitvaart aanwezig zijn. We hebben voor haar wel een gesprek met een pastoor kunnen regelen en een livestream zodat mevrouw de uitvaart kon volgen. ’Door deze situatie krijg je een band met elkaar. Wat doet dat met jezelf? Je gaat gewoon door en praat erover met je omgeving. Bang was ik niet. Ik voelde mij met alle beschermende kleding veiliger dan de burger. Ik had ook niet het gevoel dat ik mijn partner zou besmetten, al spookt zo’n gedachte soms wel door je hoofd. Op 6 mei hervatte Linda Kokx ‘gewoon’ haar opleiding aan de KMS. Van de commandant van de KMS ontving zij een officiële ‘tevredenheidsbetuiging’. Tevens was er professionele nazorg, onder meer via een terugkomdag en persoonlijke gesprekken met commandant en geestelijk verzorger. “Dat vind ik goed gedaan. Het maakt ook dat je die periode kunt afsluiten. Dan is het klaar.”[n]