Stijn Vorsselmans reikt boek uit aan Pieter van der Hoeven. FOTO DRÉ VAN NISPEN
Stijn Vorsselmans reikt boek uit aan Pieter van der Hoeven. FOTO DRÉ VAN NISPEN Foto: Dré van Nispen

Heruitgave boek historie Zundert

ZUNDERT - De heruitgave van het boek over de geschiedenis van Zundert en Wernhout uitgereikt is vrijdag uitgereikt in herberg In den Anker. Men had dit al gepland staan voor maart van dit jaar, maar de coronacrisis gooide ook hier roet in het eten. Speciaal uitgenodigd waren de familie van der Hoeven, de gedeputeerde van Brabant de heer van Pinxteren, de burgemeester van Zundert mevrouw Joyce Vermue en Wim en Stijn Vorsselmans van de gelijknamige drukkerij.



DOOR DRÉ VAN NISPEN


Ook in vol ornaat aanwezig waren de vertegenwoordigers van de Gildes St. Jan, St. Willibrordus, St. Bavo en St. Joris, dit omdat deze Gildes in het boek een belangrijke basis vormen.


Projectgroep

Het initiatief van deze heruitgave kwam van Egbert Jorissen, vrijwilliger bij Heemkundekring De Drie Heerlijkheden, deze kring heeft contact gezocht met Stichting Hooghe Heerlickheid Wernhout en hebben gezamenlijk de projectgroep “Van der Hoeven 20-20” opgericht bestaande uit Leo Stes, Maurice Geuskens, José Buiks, André van der Kloot, Toon van den Berg en Egbert Jorissen. Deze projectgroep tekende voor de organisatie van deze herdruk.


Bijzondere uitreiking

Het boek met de titel “Bijdrage tot de kennis der geschiedenis van Zundert en Wernhout” geschreven door Prof. Mr. Henri van der Hoeven is dit jaar precies honderd jaar geleden uitgegeven door uitgeverij/drukkerij Vorsselmans. Het mooie is dat nu 100 jaar later deze zelfde drukkerij Vorsselmans de herdruk heeft verzorgt. Extra speciaal is dan dat de achterkleinzoon van de uitgever van destijds “Stijn Vorsselmans” manager van het gelijknamige bedrijf het boek mag overhandigen aan de achterkleinzoon van de schrijver van destijds namelijk “Pieter van der Hoeven”. Hoe bijzonder is dat!


Gildes

Prof. Mr. Henri Van der Hoeven wijdt in zijn boek een hoofdstuk aan de Gildes waar hij historisch belang aan hechte. Vier van deze Gildes bestaan nog heden ten dage en de vertegenwoordigers waren dan ook uitgenodigd, zie eerder dit artikel. Uniek is dat er in Zundert in totaal nog 21 schietverenigingen zijn met in totaal ruim 800 leden. Daarom heeft de projectgroep met de 4 Gildes afgesproken in de zomer van 2021 ter gelegenheid van deze herdruk een verschieting van de Gemeentekoning van Zundert te organiseren, precieze datum volgt nog.


Verschieting ter gelegenheid van herdruk


Het geloof

We hoeven niemand uit te leggen dat het geloof 100 jaar geleden ook in het Zundertse een belangrijke rol speelde, het bepaalde namelijk waar iemand bij hoorde. In het boek wijdt Prof. Mr. Henri van der Hoeven hier bijna 100 pagina’s aan. Reden van de projectgroep om ook de verbinding te zoeken met “Abdij Maria Toevlucht” waar voorafgaand aan de Koningsverschieting zomer 2021 een heilige mis zal worden opgedragen.


Tentoonstelling

Tot en met 6 september zal er in de Van Gogh kamer in Zundert een tentoonstelling over dit boek zijn ingericht. Deze tentoonstelling gaat uiteraard over het ontstaan van dit boek, maar ook de relatie tussen drukkerij Vorsselmans en de schrijver zal hier worden belicht.[n]