Afbeelding
Foto: HELEEN VERBURG

Willem Froeling
betrokken bij Café Brein

ZUNDERT - Daags voor Koningsdag kreeg Willem Froeling de burgemeester Joyce Vermue aan de telefoon. Zij deelde hem mee dat hij een koninklijke onderscheiding had verdiend maar dat de uitreiking daarvan vanwege de Covid-19 uitbraak nog even op zich zou laten wachten.


DOOR HELEEN VERBURG


Het telefoontje kwam voor Willem totaal onverwacht. Het duurde dan ook even voor het kwartje viel bij hem, maar leuk vond hij het wel.


Diverse activiteiten

Willem was van meet af aan betrokken bij het ontstaan van De Welborg. Ook was zijn fysiotherapiepraktijk er gevestigd en was hij jarenlang secretaris van de huurdersvereniging van de Welborg.

Hij was ook actief binnen het Regionaal Genootschap voor Fysiotherapie. Jarenlang zette hij zich in voor verbetering en uitbreiding van de fysiotherapeutische zorg.


Verder was Willem lange tijd voorzitter van de stichting Vrienden van Avoord en de Seniorenraad in Zundert. En tot slot was hij nauw betrokken bij de oprichting van ZHC: de Zundertse Hockey Club.


Gedreven

“Ik ben een man van beweging”, zegt Willem. “Dat bracht mijn vak natuurlijk ook met zich mee. En daarbij ben ik altijd op zoek geweest naar mogelijkheden om mijn vak te verbeteren. Enerzijds probeerde ik collega’s te stimuleren om te komen tot nieuwe behandelmogelijkheden. Anderzijds daagde ik hen uit om te komen tot onderling contact en om kennis en kunde met elkaar uit te wisselen”.


Pensioen

Inmiddels is Willem al weer enkele jaren met pensioen en heeft hij zijn praktijk in De Welborg aan Avoord overgedragen. Maar van stil zitten is nog geen sprake. “Ik ben nog steeds actief maar heb nu ook meer tijd voor mijn gezin en de kleinkinderen. Verder gaan we graag naar Friesland. We hebben daar een zeilboot liggen waarmee we graag over het Wad varen”.


Café Brein

Momenteel is hij betrokken bij Café Brein, dat speciaal is opgericht ten behoeve van mensen met NAH, ofwel niet aangeboren hersenletsel. Dit letsel is vaak niet of nauwelijks zichtbaar voor de buitenwereld. Te denken valt dan aan concentratiestoornissen, vergeetachtigheid of verhoogde gevoeligheid voor geluid. NAH heeft daardoor vaak grote gevolgen voor de betrokkene en diens omgeving.

“Ik maakte als fysiotherapeut soms zeer schrijnende situaties mee”, vertelt Willem. “Keuringsartsen verplichtten mensen om werk te gaan zoeken terwijl ze door hun letsel helemaal niet in staat waren om te werken. Maar dat werd niet gezien en dus ook niet onderkend. Vreselijk was dat”.


Samen met nog drie anderen werd toen Café Brein opgericht. “Hier kunnen mensen met NAH en hun partners elke vierde donderdag van de maand samen komen om ervaringen uit te wisselen of een praatje met elkaar te maken”, meldt Willem. De locatie hiervoor is Proeftijd. De ruimte is dan geheel prikkelarm ingericht, afgestemd op de doelgroep. In de zomer zijn er vaak buitenactiviteiten.
Informatie hierover is op de website
www.cafebreinzundert.nl te vinden.[n]