Overwinningen voor duiven van Van den Broek en Maas

ZUNDERT - Nog enkele weken en het duivenseizoen 2020 is verleden tijd. Ondanks corona hebben we toch nog een redelijk mooi seizoen kunnen vervliegen al was het soms wel spannend of vluchten door konden gaan doordat België en Frankrijk weer volop in corona zaten.


De jonge duiven vlogen vanuit Pt. St. Maxence en we hebben nog enkele uitslagen van overnacht fondvluchten.

I.v.m. de beschikbare ruimte komen we volgende week terug op de kampioenschappen Dag- en overnachtfond.

Pont Sint Maxence 1189 duiven

Met een stevige zuidwestenwind op de staart vlogen de duiven, gekweekt in 2020, met hoge snelheden naar huis. De winnende duif van Cor van den Broek kwam tot een snelheid van 123,5 km per uur. De 278 te vliegen kilometers werd gevlogen met een snelheid van 1907,5 meter per minuut en na om kwart voor 8 gelost te zijn was de winnaar om 10 over 10 weer thuis. De 06 is een jonge doffer gekweekt uit een doffer van Rinus Verpalen x duivin uit kweekkoppel Johan Huijbregts.

Na enkele dagen van flink stouwen had zijn duivin op donderdag haar 1e ei gelegd en daarmee leek de drift bij de 06 over. Niets was minder waar.

Door de krachtige wind zaten z’n pluimen niet meer strak maar na die goed gedaan te hebben én met de hulp van een lokker kwam hij onder het toezien oog van Cor én Rinus Verpalen naar beneden. Bij Cor zitten inmiddels diverse goede nazaten van de duiven van Rinus. Tweede werd Jac van Sprundel en de derde prijs was voor Piet Antens die na een periode van ziek zijn gelukkig weer met de jonge duiven mee kan doen.

Overnacht fondvluchten

Niet in Dax maar in Bergerac werden op 7 augustus de duiven gelost voor wat later bleek een loodzware vlucht.

Voor de winnende duif van de Gebr. Maas en Zn ligt deze Franse plaats op 800,7 km en het werd voor hen weer een gedenkwaardige vlucht.

In de Regio Zundert vliegen ze de prijzen 1 t/m 7. Hun eerste duif is een nakomeling uit de lijn van hun bekende Amstrong, een lijn die goede duiven voortbrengt voor zware weersomstandigheden. De winnende duif vliegt 2,5 uur los op de nummer 2 in de Regio Zundert, ook op het hok van Maas.

Met aftrek van de neutralisatietijd (zonsondergang tot zonsopkomst) komt de winnende duif tot 701, 9 meter per minuut.

Bergerac

Een week later vlogen de overnachtduiven weer vanuit Bergerac (natuurlijk niet dezelfde duiven als de week ervoor). Door de weersomstandigheden konden de duiven op 14 augustus niet gelost worden. Op 15 augustus werd het voor de Goldrush Farm een zondag om nooit te vergeten. Terwijl ze zaten te wachten op de duiven vanuit Narbone (ZLU), waarop ze een mooie 2e prijs wonnen in het inkorfcentrum Hoogerheide, viel de 922 als een kogel op de klep. Bij het melden van de duiven bleek al snel dat ze vroeg zaten. De winnende duif vloog de 800,7 km met een snelheid van 976,8 meter per minuut. Toen de uitslagen van de verschillende spelverbanden bekend werden kwamen ze tot de volgende mooie serie: Regio Zundert: 1 t/m 6, Samenspel W&O: 1 t/m6, Rayon 2: 1 t/m 4 en Brabant 2000: 2, 3, 4 en 6. Daar waar de 2 t/m 6 duif ook weer voortkomen uit de Amstronglijn komt de winnaar uit een doffer van Cor de Heijde en een duivin van Fran Jansen.

De winnende duivin is geboren in september 2019 en dit was haar eerste opdracht op de grote fond. ‘Wat goed is komt snel”.

Twee geweldige weekenden voor deze liefhebbers van het zware werk.[n]