Buiten wachten op het baasje . FOTO WIL KUSTERMANS
Buiten wachten op het baasje . FOTO WIL KUSTERMANS Wil Kustermans

Trappistentrappers met tegenwind

WERNHOUT - Veel wind met afwisselend zon en buien, oer-Hollands weer noemen ze dat. Daar wordt je als wielrenner niet speciaal blij van maar het hoort er nu eenmaal bij.


De A en B groep konden om half negen nog droog vertrekken, C en D groep met vertrek om negen uur hadden wat minder geluk maar de regen was van tijdelijke aard, in tegenstelling tot de wind die wel stug volhield.


Rituitzetters
De lijst met de wekelijkse rituitzetters stamt natuurlijk nog van vóór het Corona tijdperk. Toen er eindelijk weer in groepen gereden mocht worden werd het programma gewoon weer opgepikt maar nu blijkt wel dat dit niet vlekkeloos verloopt.

Zondag had geen enkele groep de rituitzetter die op de planning stond, in verband met vakantie, wat mindere conditie of welke andere reden dan ook.

Dat hoeft geen probleem te zijn, onderling wordt er dan wel wat geregeld, al is het op de valreep.

Er is nog nooit een groep thuis moeten blijven.


Zondagsritten

A groep

De A groep vertrok met 14 man, slechts 13 zouden de eindstreep halen. Al na 25 km werd er lek gereden maar door het vele draaien en keren was er pas bij Oud Gastel voldoende gelegenheid om deze renner uit de volgbus te laten stappen om de rit te vervolgen.

Aan het natte wegdek te zien reden ze precies achter de buien aan. Voor een renner was de rit net te lang, even buiten Nispen werd hij eraf gereden.

Onduidelijk is nog waar hij precies af werd gereden. Niet alleen tegen de wind in rijden is lastig, het langs je oren suizen van de harde wind maakt ook communicatie binnen de groep wat moeilijker. ‘Stoppen’ wordt dan al snel verstaan als ‘in een iets lager tempo doorrijden’ terwijl dat toch niet precies hetzelfde is.

B groep

Met wind in de rug en in een strak tempo zette de B groep, verdeeld in twee groepen, koers richting Berkel-Enschot. De stoplichten in Tilburg zorgde wel voor wat oponthoud tijdens deze 115 km lange rit.

Een ietwat onrustig ritje, wellicht door het grote aantal renners, 32 man, maar vooral ook de terugweg met wind op kop, dan wordt het pittig.

C groep

De C groep telde 19 man bij hun 97 km lange rit naar Heijningen.

Een mooie rit maar ook een taaie rit met vooral veel zijwind.

Veel bijzonders deed zich tijdens de rit niet voor, enkel een ketting vastgeslagen in de derailleur maar dat kon in de bus verholpen worden.

D groep

Ook de D groep vertrok, in de regen, met 19 personen waaronder 9 dames. Het werd een rondje Molenschot van 94 km.

Met wind op kop naar huis maakte het zwaar maar ieder deed zijn best en het nodige kopwerk.

Kort na de start een lekke band en een renner die het na 60 km voor gezien hield.

Net voor Wernhout haalden ze weer een nat pak.


Programma
Zondag 30 augustus staan de volgende rituitzetters op de lijst:

Paul Barten voor de A groep, Luc Domen voor de B groep, Gust van de Sande voor de C en Angela Roelands voor de D groep. A en B groep vertrekken om 8.30 uur, C en D groep om 9.00 uur.