Ondersteuning voor de mantelzorger

De cijfers

1 op de 5 mensen heeft dementie. 74% van deze mensen woont thuis en is aangewezen op de hulp en ondersteuning van mantelzorgers. Ook is vaak ondersteuning nodig van de gemeente (WMO) en thuiszorg.

52% van de mantelzorgers is tamelijk belast of zelfs overbelast. Ook is er 2 keer zoveel eenzaamheid bij mantelzorgers.


Let op de mantelzorger!

De eenzaamheid ontstaat vooral omdat mantelzorgers minder sociale contacten hebben. Het wekelijkse kaartavondje wordt geannuleerd. Of het samen wandelen of koffie drinken met vriendinnen kan niet meer doorgaan. Dit omdat de partner met dementie niet alleen thuis kan blijven. Het sluipt er vaak in. Even van je afpraten gaat niet meer. Of even ontspannen in plaats zorg moeten leveren. Hulp vragen omdat er behoefte is aan ontspanning wordt niet snel gedaan. Dat is in de ogen van de mantelzorg geen noodzakelijke hulp.

Vaak kun je echt iets voor “de mantelzorger” betekenen. Ga eens op de koffie, toon belangstelling. Bied aan om eens bij de persoon met dementie te blijven zodat de mantelzorger iets voor zichzelf kan gaan doen.

In de corona tijd hebben we gelukkig al meer oog gekregen voor onze medemens en wordt hulp aanbieden al steeds vaker gedaan. Maar nu we langzaam meer terug gaan naar “het nieuwe normaal” vergeet dan niet de mensen die blijvend moeten zorgen voor hun geliefde met dementie.


Informatie over mantelzorgondersteuning vindt je bij Stichting Welzijn Zundert in de Welborg of www.swzundert.nl