De club vrijwilligers achter de Corso-Expo. FOTO CHARLES LUIJTEN
De club vrijwilligers achter de Corso-Expo. FOTO CHARLES LUIJTEN Foto: Charles Luijten

Corsozondag voelt dit jaar onwerkelijk aan

ZUNDERT - Hoe bestaat het in hemelsnaam? Geen corso afgelopen zondag in Zundert. Het dorp moet het doen met een expositie als alternatief voor de gebruikelijke stoet van corsowagens op de eerste zondag van september.


DOOR CHARLES LUIJTEN


Over het dorp hangt als het ware een zwarte sluier. Hoe kan het ook anders? Geen vlaggen, geen dranghekken, geen tribunes en, het ergste van allemaal, geen praalwagens. Het heersende coronavirus is van al die ellende de grote boosdoener en bezorgt Zundert, in tegenstelling tot voorgaande jaren op de eerste zondag van september, een droevige aanblik.


Alternatief

Maar helemaal niks doen wordt ook geen optie gevonden. Na de koppen bij elkaar te hebben gestoken, werd het idee geboren als alternatief een Corso-Expo te houden. De daad wordt bij het woord gezet. Het is zondag 13.30 uur wanneer burgemeester Joyce Vermue met ongeveer honderd aanhoorders voor zich op het grasveld van het voormalige Rabobank-gebouw vertelt wat ze, afgezien van het corso op zich, de laatste weken en dagen heeft gemist.

Ze haalt de aan corsozondag voorafgaande avond en nacht aan waarin de allerlaatste hand aan de praalwagens wordt gelegd. Het is rustig in alle uithoeken van de gemeente.


Dorstig

Wanneer de jeugdige Loes Zopfi de openingshandeling heeft verricht, worden de bezoekers aan de expositie met mondjesmaat binnengelaten. Het waarom hoeft niet te worden uitgelegd. Als eerste komen we de proeftafel tegen waarop gerechten staan waaraan de smaak van de dahliabol is verbonden. De bezoeker komt ogen tekort voor de vele uitgestalde onderdelen van de expositie. Alles wat bij het bouwen van een corsowagen om de hoek komt kijken, wordt tot in detail getoond. Zo liggen ontelbare dopjes van bierflesjes op de vloer bij een bouwsel dat de tent moet voorstellen waarin reeds vanaf april wordt gewerkt om vóór de eerste septemberzondag op tijd klaar te kunnen zijn. Al dat sjouwen maakt dorstig, zo blijkt. Foto’s in zwart-wit van praalwagens uit vervlogen tijden zijn er, net als die in kleur, bij de vleet. Bouwtekeningen, maquettes, het is er allemaal. Een team van jongeren is vier weken in touw geweest om van de expo te maken wat die nu is. Zeer de moeit waard, een kleine pleister op de diepe wonde als gevolg van corona.


Permanent

Jos Vriends, voorzitter van CultuurCentrum, zegt het wenselijk te vinden dat er een permanente expo over het Corso komt. “Dat zou prachtig zijn en een geweldige reclame. De vraag is alleen waar”. Een grote fietscolonne is dat moment vanuit Schijf onderweg naar de corso-expo, maar doet eerst een biertje bij buurtschap Poteind. De hele middag is het komen en gaan van belangstellenden die zich zonder uitzondering enthousiast uitlaten over de expositie. Burgemeester Vermue laat zich uitvoerig informeren door corsovoorzitter Jos Jochems. In een van de videokamers volgt ze vol aandacht de beelden die worden vertoond van de tot nu winnende praalwagens. Iedereen verlangt er nu al weer naar om aan de slag te kunnen gaan voor het corso 2021. Zundert staat met het corso op en gaat ermee naar bed. Daar verandert zelfs het coronavirus niets aan.[n]


De expositie is nog te bezoeken tot en met 20 september. Surf voor meer informatie naar https://corsozundert.nl/expo/.

Bezoekers vergapen zich aan de corso-expo in het voormalige Rabobank-gebouw. FOTO CHARLES LUIJTEN