Er wordt weer geschaakt in Zundert

ZUNDERT - Het ging tijdens de eerste competitieronde van het seizoen 2020-2021 van een leien dakje. Schaken onder strenge coronamaatregelen is goed te doen, zo bleek vorige week donderdag bij de opening van het seizoen.


De Raadsheer heeft natuurlijk het geluk dat ze bij Het Wapen van Zundert kan beschikken over een balzaal die zo groot is dat bij een opkomst van, pak hem beet, 40 leden nog met gemak de onderlinge afstand van 1,5 meter gehandhaafd kan worden. In tegenstelling tot wat velen vreesden staan de RIVM maatregelen een fijn schaakseizoen dus niet in de weg.


Scherp
Sinds de lockdown in maart was er geen competitie meer gespeeld en na bijna zes maanden droog te hebben gestaan, stonden de dames en heren schakers dan ook op scherp om elkaar weer met frisse moed van het bord te gaan jassen.


Nieuwkomer
Nieuwkomer en tiener Tycho Elst gaf in groep 3 maar meteen zijn visitekaartje af. In de persoon van de altijd fanatiek spelende Lia van Hooijdonk trof hij een tegenstander waar niet mee te sollen valt. Maar Tycho had geen plankenkoorts, dat was aan de buitenkant tenminste niet te zien, en met de zwarte stukken won hij zijn eerste partij van het seizoen. Ook Ina Asselbergs, Mark Smolders en Lars van Opstal wonnen. Zo’n eerste partij zegt natuurlijk nog niet veel maar een punt is een punt, je kunt het maar in de zak hebben.


Groep 2
In groep 2 stuitte Adrie Domen tegen straatvechter Herman Krijnen op meer tegenstand dan hij lief had. The Dominator moest “tot het gaatje gaan” om er Krijnen pas na drie uur hard werken onder te krijgen.
Jan Vriends kan tevreden terugkijken op zijn seizoen ouverture. Hij versloeg Rick Mertens en dan mag je jezelf gerust een schouderklopje geven.


Schaken onder strenge
coronamaatregelen
is goed te doen



Rick zijn ambities liggen hoog maar hij had er de tijd niet voor gehad om zich tijdens de zomermaanden in vorm te houden. Het ging daarom allemaal wat stroefjes. Vriends, daarentegen, had meegedaan aan de zomeravondcompetitie en had zo het schaakritme min of meer vast kunnen houden. Ook Jan van den Berg en Mark Schraets wonnen in groep 2.
Nu Hans van der Linden afwezig is in groep 1 zien een aantal spelers mooi hun kans om op het hoogste podium te komen. John van Dijk en zijn zoon Tycho bijvoorbeeld. Maar ook Richard Pijl en Luuk van Dongen ruiken nu hun kans. Het is nu of nooit, zullen ze denken.


Favoriet
Maar de grote favoriet, lijkt mij, in de hoofdgroep is toch de in Wernhout woonachtige Niek Oostvogels. Hij deed wat hij moest doen en won, redelijk overtuigend zoals hij zelf zei, van Erik Roks. En Roks grijpt na een verliespartij altijd terug naar zijn gevleugelde uitspraak: “Heel goed gespeeld maar nipt verloren”. Richard Pijl en John Van Dijk wonnen ook. Luuk van Dongen en Tycho van Dijk moesten tegen elkaar spelen maar Tycho was verhinderd. Maar die clash komt er geheid nog een keer aan. Er is geen escape room bij De Raadsheer, heren.[n]