Hubert Hendriks (links): 'Eenzaamheid is ook in de gemeente Zundert een groot probleem' FOTO CORINE ROKS
Hubert Hendriks (links): 'Eenzaamheid is ook in de gemeente Zundert een groot probleem' FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

'Eenzame ouderen uit isolement halen'

WERNHOUT - Eenzaamheid onder ouderen is een serieus probleem, óók in de gemeente Zundert. Via het organiseren van zogeheten stamtafels, waarbij ontmoeting centraal staat, probeert Stichting Met je hart Zundert ouderen bij elkaar te brengen in een sociale, warme setting.


DOOR ADDO SPRANGERS


Wernhout had afgelopen vrijdag de primeur. Zes genodigden en burgemeester Joyce Vermue waren te gast bij één van de vrijwilligers in Wernhout waar zij genoten van een gezellige high tea in de buitenlucht. “Het is een begin”, zegt coördinator Hubert Hendriks. “Uiteindelijk hopen we straks voor elke kern een aparte groep te kunnen formeren. Bovendien kunnen we nu, vanwege de landelijke richtlijnen met betrekking tot het coronavirus, maximaal zes deelnemers aan de stamtafel hebben.”


Eenzaamheid

Hubert Hendriks richtte in januari van dit jaar Stichting Met je hart Zundert op, samen met Mieke Pieterman, Petra Oostvogels, Amanda Huijbregts, Chat van den Broek en Angela Kustermans. Via het organiseren van ontmoetingen tussen eenzame ouderen hoopt de stichting te bewerkstelligen dat er tussen deze ouderen vriendschappen en relaties worden opgebouwd. Belangstelling voor het initiatief is er volgens Hendriks genoeg. “Eenzaamheid is ook in de gemeente Zundert een groot probleem. Van de pakweg 5.000 personen die 65 jaar of ouder zijn, zijn er 2.000 eenzaam. Van die laatste groep zijn er 500 zelfs ernstig eenzaam, zo blijkt uit onderzoekscijfers. Het gaat dan vooral om alleenstaanden die bijvoorbeeld zelfstandig in het buitengebied wonen. Sommige mensen zijn niet mobiel. Er zitten zelfs bewoners van woonzorgcentra tussen, voor wie doorgaans toch veel wordt gedaan. Ze hebben één ding gemeenschappelijk: een gevoel van eenzaamheid. Van die cijfers schrok ik wel.” Al vrij snel na de oprichting van Stichting met je hart Zundert stroomden de aanmeldingen van belangstellenden binnen. Hubert Hendriks: “In eerste instantie vanuit de zorgsector en via huisartsen. Zij weten als geen ander wat er speelt achter de deur van een alleenstaande. Ook vanuit de politie hebben we aanmeldingen ontvangen.”


Gratis

“Wat wij doen is gratis,” vervolgt hij. “We halen de deelnemers op en brengen ze thuis. Ze zitten maximaal twee uur bij elkaar aan de stamtafel. Een mogelijke klik tussen de deelnemers moet zich voordoen aan tafel. Als er buiten de stamtafels vriendschappen ontstaan, is dat een bonus.”


Campagne

Voor de komende maanden staan er alweer nieuwe stamtafels gepland, onder meer op 16 en 23 oktober in Zundert. In de toekomst hoopt de stichting ook uitstapjes te kunnen houden. “In eerste instantie echter richten we ons op ontmoeting bij bijvoorbeeld lunch of diner,” aldus Hubert Hendriks. “Daartoe starten we in november de ‘Eet Met je Hart’-campagne in Zundert. Klanten van Zundertse restaurants betalen dan per tafel één euro meer voor Eet Met je Hart. Van de opbrengsten bezorgen we ouderen vervolgens een leuk uitstapje naar die restaurants.”[n]