In de Turnstraat was een heuse dinosaurus te bewonderen. FOTO CHARLES LUIJTEN
In de Turnstraat was een heuse dinosaurus te bewonderen. FOTO CHARLES LUIJTEN Foto: Charles Luijten

Kindercorso in een alternatief jasje

ZUNDERT - Twee weken na het ‘grote’ Corso Zundert, een waar fenomeen waarmee Zundert al decennia voor de dag komt, is het traditiegetrouw de beurt aan de Zundertse jeugd om zich met hun dahliakunstwerken te presenteren. Vanwege het coronavirus Dit jaar echter geen optocht door de straten van het dorp onder toejuichingen van publiek.


DOOR CHARLES LUIJTEN


Onder de noemer Kindercorso The Battle kwam er wél een door de Werkgroep Jeugdcorso goed bedacht alternatief voor in de plaats. We vroegen aan enkele kinderen of ze het jammer vonden dat er geen optocht was. Ze schudden met hun hoofdjes. “Wij houden niet zo van lang lopen. Nu worden we niet moe”. Tja, dát kan ook natuurlijk.


Blauwe vingers

Er kon dus toch nog een stukje Kindercorso doorgaan en dat zorgde voor een fijn gevoel. Niets doen werd geen optie gevonden. Dus gingen de kleine brakken die zich tussen 24 en 28 augustus voor deelname aan The Battle hadden opgegeven naar het dahliaveld om er bloemen in allerlei kleurvarianten te plukken.

Het bouwwerkje waarvoor de bloemen bestemd waren, was door de deelnemers van tevoren, al dan niet met blauwe vingers door het tikken, reeds zo goed mogelijk in elkaar getimmerd. De jury zou immers langskomen. Ook aan Kindercorso The Battle waren namelijk prijzen verbonden.


Winnaar

Een negental juryleden toog op pad. Op de aangemelde adressen werden in totaal 58 wagentjes en andere bouwseltjes bekeken. Rond de klok van vier kwamen zij terug van hun bezoeken, om vervolgens uit de vijf best naar voren gekomen creaties de winnaar aan te wijzen. Het was daarna aan burgemeester Joyce Vermue om de eerste prijs uit te reiken.

Rond half zes gebeurde dat in het bijzijn van corsovoorzitter Jos Jochems in de voortuin van de familie Straver op de hoek van de Burgemeester Manderslaan en de Meirseweg. Met het thema ‘Wij varen op 1,5 meter hoog'’ kwam de door Hanne, Dieke, Bo en Kas vervaardigde luchtballon als winnaar uit de bus.

Geslaagd

We bezochten nog enkele aan minibouwplaatsen waar leuke creaties te zien waren.

Ze waren opgesteld in de voortuin of op de dam naast het huis zodat ze van af de straat te bewonderen waren.

Aan het eind van de middag sprak Jos Jochems, voorzitter van Stichting Bloemencorso Zundert, van een buitengewoon geslaagd evenement. “Het heeft ons allemaal zeer verrast en we zijn, net als de kinderen die hebben deelgenomen, erg blij”.


Gemist

In de jaarlijkse route is gewoonlijk een passage langs woonzorgcentrum De Willaert opgenomen om de oudjes van de onder hun neus voorbij trekkende kleurenstoet te kunnen laten genieten. Tot hun spijt echter moesten de bewoners dit jaar de door kinderhanden gemaakte en in de stoet gedragen, getrokken of geduwde creaties noodgedwongen missen.

“Heel jammer. Ieder jaar wordt er door onze bewoners volop naar uitgekeken. Ze beschouwen het ook voor zichzelf als een feestdag. Verschillende bewoners hebben immers kleinkinderen die er aan meedoen”, aldus een van de zorgverleners van het tehuis.[n]

Burgemeester Joyce Vermue reikt de eerste prijs uit. FOTO CHARLES LUIJTEN