Het jubilerende echtpaar Aerts-Herijgers. FOTO CHARLES LUIJTEN
Het jubilerende echtpaar Aerts-Herijgers. FOTO CHARLES LUIJTEN Foto: Charles Luijten

‘Tijdens het dansen sloeg Amor zijn slag’

RIJSBERGEN - Kees Aerts en Riet Herijgers staan eerdaags voor de zestigste keer stil bij de grote dag waarop ze zijn getrouwd dat is 4 oktober deze maand. “Tijdens het dansen sloeg Amor zijn slag,” herinnert het koppel zich.


DOOR CHARLES LUIJTEN


Al zestig jaar zijn ze samen en gelukkig, waarvoor ze bijzonder blij en erg dankbaar zijn. Kees Aerts en Riet Herijgers zijn beiden in Rijsbergen geboren en opgegroeid. Kees in buurtschap Tiggelt op 24 augustus 1934, Riet in Oekel op nieuwjaarsdag 1935. Hun ouders hielden er in beide gevallen een boerderij op na. Het nu zestig jaar getrouwde paar koos eveneens voor het agrarische leven na elkaar op 4 oktober 1960 ten overstaan van de ambtenaar burgerlijke stand en pastoor(ke) Van Oosterhout het jawoord te hebben gegeven.


Ouderlijke boerderij

Kees komt uit een gezin waar men inclusief vader en moeder met z’n achten aan tafel zaten met het bord ‘karnemelksepap’ voor zich. Kees was het eerste kind. De club thuis bij Riet won het van de familie Aerts met drie gezinsleden meer. Zij was de op één na de jongste. Na de basisschool te hebben te hebben doorlopen, waren beiden welkom om thuis op de boerderij te werken. Kees Aerts volgde in de avonduren de Land en Tuinbouwcursus bij hoofd der school Pierre Kuypers. Riet ging naar de naai-, handwerk- en huishoudschool bij de nonnen.


Verliefd

In hun jeugdjaren was het op de markt in Zundert met Bloemencorso volop dansen. Kees rekte zijn hals waarbij zijn ogen op Riet Herijgers vielen, die hij ook prompt ten dans vroeg. Tijdens het dansen sloeg Amor zijn slag. Of ze op de fiets zingend terug zijn gereden, vertelt de geschiedenis niet. Na acht jaar gescharreld te hebben zouden ze dag en nacht bij elkaar zijn, eerder was er in die tijd niet bij. Een ware boerenbruiloft wachtte het jonge stel thuis bij Riet waar de gehaktballen en worst over de tafel vlogen, welke kok Koosje Daemen een paar dagen reeds eerder had gebraden.


'Gehaktballen en worst vlogen over tafell'


Kees en Riet hadden op de Diunt een boerenbedrijf met koeien, varkens en fruit. De ooievaar klopte driemaal op de deur met een zoon bij zich. Eén van hen (gehuwd en vader) verloor in 1999 tot groot verdriet het leven door een triest ongeval.


Feest

Inmiddels 34 jaar geleden verkochten ze hun bedrijf en kwamen ze in het dorp wonen. Kees maakte zich verdienstelijk voor de parochie St. Bavo. Zo was hij een aantal jaren vicevoorzitter van het kerkbestuur. Door het nog steeds aanhoudende coronavirus zal het diamanten feest dat 11 oktober in de Harmoniezaal wordt gevierd kleinschaliger zijn dan zestig jaar geleden. Kees en Riet zijn intussen al overgrootvader en overgrootmoeder. Drie klein- en drie achterkleinkinderen is het paar rijk.