Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Op weg naar een duurzame gemeente

ZUNDERT - Een jaar geleden presenteerde de Gemeente Zundert zich officieel als Global Goals Gemeente. “Binnen drie jaar moet duurzaamheid helemaal zijn verankerd in ons doen en laten", stelde wethouder Johan de Beer bij die gelegenheid. Tijd om een tussenbalans op te maken.


DOOR ADDO SPRANGERS


Het fenomeen Global Goals Gemeenten is een landelijk initiatief, in het leven geroepen door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het onderschrijft de zogeheten Global Goals for Sustainable Development (doelen voor duurzame ontwikkeling) welke vijf jaar geleden unaniem door de lidstaten van de Verenigde Naties werden aangenomen. De vorig jaar door de Zundertse gemeenteraad vastgestelde Duurzaamheidsvisie sluit hier naadloos op aan.


Voorbeeldfunctie

Als het aan wethouder Johan de Beer ligt, is het fenomeen duurzaamheid straks een vanzelfsprekendheid in zowel het gemeentelijk beleid als in de lokale samenleving. Een jaar na de presentatie van de Gemeente Zundert als Global Goals Gemeente blikt hij met tevredenheid terug. “We hebben een belangrijke slag gemaakt,” weet hij. “Er zijn concreet zichtbare resultaten geboekt. Zo is duurzaamheid een vast onderdeel in de besluitvorming rond de nieuwe scholen die we gaan bouwen. Nog concreter is de renovatie van het Raadhuis: we zijn van het gas af en er zijn zonnepanelen op het dak gelegd. Belangrijk, want als overheid hebben we een voorbeeldfunctie.” Samenwerking is hierbij onontbeerlijk. Samen met onder meer vijftien andere gemeenten uit de regio West-Brabant, Provincie Noord-Brabant en waterschap Brabantse Delta wordt gewerkt aan een Regionale Energiestrategie (RES), waarin staat beschreven hoe de regio de komende tijd duurzame energie wil gaan opwekken. Wethouder Johan de Beer: “Voor Zundert betekent dit het opwekken van windenergie via een zestal windmolens langs de A16 en het optimaal maximaal benutten van zonne-energie via zonnepanelen op daken.”


Wind A16

Voor wat betreft het onderdeel windenergie participeert de Gemeente Zundert in het project Wind A16 dat voorziet in de bouw van 28 windmolens aan weerszijden van de A16. Het is de bedoeling dat er in ieder geval drie komen op het bedrijventerrein Business Centre Treeport (BCT), naast drie extra windmolens langs de A16, op de Zundertse grens bij zowel Hazeldonk als Galder, vlakbij het Rijsbergse Oekel. Een kwart van de opbrengst van de windmolens in het A16-gebied komt straks ten goede aan de lokale gemeenschap. De ruim drie jaar geleden in het leven geroepen Stichting WindCent neemt de uitvoering hiervan voor haar rekening. Inmiddels is ook de Zonnevisie vastgesteld. Hierbij ligt de nadruk op het grootschalig plaatsen van zonnepanelen op daken. “We zijn hiernaast drukdoende met de Warmtevisie,” aldus wethouder Johan de Beer. “Daarbij staat centraal de vraag hoe wij straks verwarmen. Dat kan via warmtepompen of een warmtenet, zoals in Breda. Wij gaan voor alles elektrisch of groen gas. Er is inmiddels een vergunning afgegeven aan een Zunderts bedrijf dat straks voor een x-aantal huishoudens gas gaat leveren. Een mooi voorbeeld van innovatie.” Dat laatste geldt volgens hem eveneens voor VV Wernhout dat - dankzij een door het Achtmaalse bedrijf HocoSto ontwikkeld speciaal warmteopslagsysteem - als eerste voetbalvereniging van Nederland geheel gasloos draait. “Het is een voorbeeld voor andere voetbalaccommodaties,” aldus Johan de Beer. “Zundert kun je bijna niet beter op de kaart zetten. Ook duurzaamheid pakken we op Zundertse wijze aan: realistisch, laagdrempelig en met elkaar.” Mooie woorden, al erkent de wethouder dat er nog wel wat valt te winnen op het gebied van bewustwording van de hoeveelheid duurzame energie die momenteel wordt opgewekt in de regio en de hoeveelheid die moet worden opgewekt in de toekomst. “Beleidsmatig proberen we bedrijven en burgers te prikkelen, maar ik denk wel dat we nog veel publiek moeten bereiken. Via online informatieavonden over onder meer isolatie en zonnepanelen werken we daar nu al hard aan.”[n]

Afbeelding