Alleen genodigden waren dit jaar welkom. FOTO CHARLES LUIJTEN
Alleen genodigden waren dit jaar welkom. FOTO CHARLES LUIJTEN Foto: Charles Luijten

Herdenking oorlogsdrama
Vloeiweide dit jaar sober

RIJSBERGEN - Zondagvoormiddag 4 oktober werd voor de 76ste keer het oorlogsdrama op de Vloeiweide onder Rijsbergen herdacht. Geen herdenking zoals al die voorgaande keren.


DOOR CHARLES LUIJTEN


Gemiddeld honderdvijftig mensen wonen de jaarlijkse herdenking van het oorlogsdrama dat zich van 3 op woensdag 4 oktober 1944 op landgoed de Vloeiweide voordeed bij. Het waren er zondag niet meer dan 28, alleen genodigden. Ook hier speelde het coronavirus een grote rol. Het draaiboek dat nagenoeg elk jaar hetzelfde is, kon vanwege het coronavirus deze keer echter niet worden gevolgd. Door diverse programmaonderdelen moest het rode potlood gehaald worden. Zo is het gebruikelijk dat aan de herdenking op Vloeiweide een viering in de parochiekerk St.Bavo voorafgaat. Dat was niet. Verder geen stille tocht vanaf de Hellegatweg via het Sintelpad met leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de Sint Bavoschool voorop naar de plek waar eens de boswachterswoning van de familie Neefs stond. Die was in de brand geschoten ,omdat zich daar een verzetsgroep tegen het Duitse bezetter schuil hield. Geen gezangen bij het monument, geen fakkeloverdracht namens de leerlingen van groep 8 op die van 7 van de Sint Bavoschool ten teken dat de laatste het monument voor het komende jaar adopteert. Elk kind van de groep had wel een gedicht geschreven dat vooraf op de eikenboomstammen langs de Boslaan was neergehangen.


Bloemlegging

Het was nu nog somberder dan al die jaren ervoor. Burgemeester Joyce Vermue (gemeente Zundert) en de Bredase wethouder Paul de Beer legden bloemen bij het monument. Dat werd ook gedaan door twee leerlingen van genoemde school en het Vloeiweidecomité. Bij de overval op de boswachterswoning door de Duitse bezetter vonden vier gezinsleden van de familie Neefs de dood en lieten vijf verzetsstrijders het leven. De overige acht in gevangen genomen leden van de verzetsgroep werden daags na de overval in het Mastbos doodgeschoten.


Vrijheid

De genodigden werden verwelkomd door Onno Brautigam wiens grootvader een van de slachtoffers was. Burgemeester Vermue hield een korte toespraak waarbij zij wees op de vrijheid van nu in vergelijking met die in de oorlogsjaren. Floris de With (groep 8) en Lizé van Dijck (groep 7) lazen een gedicht voor, het Dodenapel werd uitgesproken door Maike van Pul. Voor de elfde navolgende maal blies trompettist Gijs van Kuijck The Last Post. 4 Oktober 1946 vond voor het eerst een herdenking op de Vloeiweide plaats en werd daar het voormalig monument in oktober 1948 onthuld door drs. A.v.d.Poel.[n]