Francois en Shelley tussen hun gewassen. FOTO HELEEN VERBURG
Francois en Shelley tussen hun gewassen. FOTO HELEEN VERBURG Foto: Heleen Verburg

Voedselbos Zundert krijgt vorm

ZUNDERT - Vier jaar geleden woonden ze nog in Terneuzen. Inmiddels wonen Shelley Baert en Francois Huijbregts alweer vier jaar in Zundert waar ze aan de Gaardsebaan vol enthousiasme bezig zijn hun eigen Voedselbos te realiseren waarmee ze op termijn willen voorzien in hun eigen versproducten.


DOOR: HELEEN VERBURG


Beiden zijn geboren in Terneuzen en zaten daar samen op de kleuterschool. Toen Francois naar Halsteren verhuisde, verloren ze elkaar uit het oog en kwamen ze elkaar pas in 2011 weer tegen.

Toen sloeg de vonk over en zijn ze twee jaar geleden in het huwelijksbootje gestapt.


Voedselbos

Al vanaf dat ze hun huis met circa twee hectare grond kochten, wilden ze er hun eigen groenten gaan verbouwen en fruitbomen gaan planten. Liefst hoogstambomen van een oud ras. Ze gingen zich verdiepen in het op natuurlijke en oorspronkelijke wijze verbouwen van diverse gewassen en zo kwamen ze ook bij het Voedselbos uit.

“Een Voedselbos bestaat eigenlijk uit zeven lagen gewassen”, vertelt Francois. “Denk daarbij aan bomen van 8 meter en hoger tot aan wortels en knollen die in de grond groeien. En dan dus nog vijf lagen hogere en lagere gewassen die daar tussen groeien“.


Natuurlijke groei

Francois en Shelley laten de natuur zijn gang gaan en gebruiken geen bestrijdingsmiddelen. Ook wordt de grond nauwelijks machinaal bewerkt om de bodemstructuur niet te verstoren.

“We hebben ons erg verdiept in deze materie en kennen nu heel veel soorten planten en bomen die eetbare bloemen en vruchten voortbrengen”, legt Shelley uit. “Ook weten we hoe je de gewassen met elkaar kunt laten samenwerken om ze zo goed mogelijk te laten groeien”.

Een Voedselbos is een project dat jaren nodig heeft om tot volle ontwikkeling te komen. Er wordt ook geen mest gebruikt en ook zo min mogelijk beregend. “Het is de bedoeling dat we veel gewassen laten groeien die stikstof vast houden en daarmee de grond kunnen bemesten”, vertelt Francois met kennis van zaken. “Daarbij helpen schimmels en andere organismen die in de bodem leven ook voor verspreiding van grondstoffen en vocht zodat het bos ook in drogere seizoenen kan overleven”, vult Shelley aan.


Onbekend

Er zijn maar weinig mensen bekend met een dergelijke natuurlijke wijze van gebruik van landbouwgrond. Maar als je een goed Voedselbos hebt, kun je op basis van 1 hectare jaarlijks 12 personen van verse producten voorzien.

En dan vertelt Francois lachend: “we horen wel eens dat mensen hier in de omgeving zeggen dat het er hier vroeger veel netter uit zag. Maar binnen een Voedselbos past het dus niet om de gewassen netjes en geordend aan te planten en te laten groeien. Dat is niet natuurlijk”.


Effect

“We merken nu al dat onze werkwijze effect heeft’, merkt Shelley op. “Vorig jaar zagen we nog maar twaalf vlindersoorten in onze tuin. Dit jaar waren het er wel twintig, waaronder de koninginnepage. Ook zijn er ook al spontaan veel nieuwe soorten gewassen gaan groeien. Geweldig vinden we dat”.[n]