FOTO PIXABAY
FOTO PIXABAY Foto: Pixabay

'Investeren in plaats van bezuinigen'

ZUNDERT - De coronacrisis mag dan zorgen voor een in financieel opzicht ongewisse toekomst, het doet volgens wethouder Johan de Beer, portefeuillehouder Financiën, niets af aan de ambities van de Gemeente Zundert. “We gaan niet bezuinigen, maar investeren.”


DOOR ADDO SPRANGERS


Voor dat laatste is in de afgelopen week aan de gemeenteraad aangeboden netwerkbegroting 2021-2024 van bijna 50 miljoen euro de nodige ruimte gereserveerd: een investeringspakket van - verspreid over vier jaar - maar liefst 32 miljoen euro. Van dit bedrag wordt 20 miljoen euro geïnvesteerd in veiligheid en leefbaarheid in de openbare ruimte, zoals het onderhoud van wegen, groen, riolering en openbare verlichting. Hiernaast wordt 10 miljoen euro gepompt in het onderwijs (IKC Zundert en IKC Klein Zundert) en wordt 2 miljoen euro gestoken in de sportinfrastructuur. “Zo houden we alle veertien sportaccommodaties in stand,” aldus de wethouder die de accommodaties aanduidt als ‘een belangrijke sociale component’.


Bestuursopdrachten

Met genoemde investeringen wordt volgens Johan de Beer voor een belangrijk deel invulling gegeven aan de bestuursopdrachten die het nieuwe college in 2018 kreeg betreffende een zestal onderwerpen die naar mening van de zeven politieke partijen zó belangrijk zijn voor Zundert dat hieraan speciale aandacht moet worden besteed: het gaat om de thema's communicatie, sport, onderwijshuisvesting, vrijkomende agrarische bebouwing, bedrijventerreinen en zuidelijke verkeersontsluiting. “Al die bestuursopdrachten hebben we de afgelopen jaren bediscussieerd, waarna er beleid voor is geformuleerd. In 2018 waren de bestuursopdrachten nog een stip aan de horizon, nu worden ze in tijd weggezet.”


Coronacrisis

De Gemeente Zundert heeft verder structureel bijna één miljoen euro extra begroot voor de financiering van de Wmo, participatie en de jeugdzorg. Al kan hier volgens de wethouder worden gesproken van een open eind. “Een beroep op die middelen kun je niet sturen. De coronacrisis maakt dat iedere gemeente zich wel zorgen maakt over het sociaal domein, vooral over de jeugdzorg.” Hiernaast is er coronanoodfonds in het leven geroepen, al wordt hier volgens de wethouder tot nu toe minimaal gebruik van gemaakt. Johan de Beer: “De coronacrisis zorgt voor uitdagingen. Je weet immers niet wat de effecten op korte of lange termijn zijn. Het Rijk compenseert een deel van de kosten. In grote lijnen laten we als Gemeente Zundert echter een gezonde financiële situatie zien. Onze ambities hebben we ook met realiteitszin weggezet. In de tijd gezien kunnen we zogezegd nog aan de financiële knoppen draaien. In een gunstige situatie kunnen we onze doelen wellicht naar voren halen, in een ongunstige situatie kunnen we zo nodig pas op de plaats maken.”


Lastenstijging

Het geld voor alle investeringen moet uiteraard ergens vandaan komen. Inwoners van de gemeente Zundert krijgen hierdoor volgend jaar te maken met een lastenstijging van ongeveer zes procent. Voor wat betreft de onroerendezaakbelasting (ozb) is voorzien in een stijging van tussen de 2,5 en 3 procent. Daarnaast stijgt de afvalstoffenheffing als gevolg van de toegenomen kosten van afvalverzameling en -verwerking. Een gezin gaat hierdoor straks 10 tot 20 euro per jaar meer betalen. "We belasten de Zundertse burgers, maar ze krijgen er wel iets voor terug," stelt wethouder Johan de Beer.


Fort Oranje

Voor wat betreft de Rijsbergse camping Fort Oranje ten slotte meldt de wethouder momenteel op jaarbasis nog ongeveer een ton aan exploitatie- en juridische kosten kwijt te zijn. Boekhoudkundig dient er volgens hem echter nog steeds rekening mee te worden gehouden dat de bij de eigenaar van camping Fort Oranje neergelegde claim op enig moment wordt uitgekeerd en zal terugvloeien in de gemeentekas.[n]


Op dinsdag 10 november wordt de netwerkbegroting besproken in de raad. Zie www.gemeenteraadzundert.nl

Wethouder Johan de Beer. FOTO SANDRAGRAFIE