Voor DJA is één ding duidelijk: zonder groot onderhoud kan de club niet voortbestaan.
Voor DJA is één ding duidelijk: zonder groot onderhoud kan de club niet voortbestaan. FOTO NIELS HANEGRAAF

Politiek steekspel rond accommodatie DJA

ZUNDERT - Wat gaat er gebeuren met het voorstel om de atletiekbaan van DJA op te knappen? Op die prangende vraag hopen alle betrokken antwoord te krijgen tijdens de raadsvergadering van dinsdag 10 november. Voor DJA is één ding duidelijk: zonder groot onderhoud kan de club niet voortbestaan. Met onder meer de door al bijna 1.900 personen ondertekende petitie #geenstreepdoordja probeert de atletiekvereniging de politiek hiervan te doordringen.


DOOR ADDO SPRANGERS


Sportwethouder wethouder Twan Zopfi vroeg de Zundertse gemeenteraad in september, tijdens de behandeling van de netwerkbegroting 2020-2023, om in te stemmen met een bedrag van 900.000 euro voor de renovatie van het atletiekpark aan de Akkermolenweg in Zundert, de thuishaven van DJA. Middels een amendement echter stak een krappe meerderheid van VVD, Dorpsbelangen en ONPL daar een stokje voor: de partijen vonden het bedrag te hoog gezien de huidige financieel onzekere tijden.


Ongenoegen

Tot ongenoegen van de fracties CDA en D66, die juist spreken van een gedegen en met alle belanghebbenden goed voorbereid voorstel. Ook wethouder Twan Zopfi kon er met zijn pet niet bij. Tot twee keer toe verrichtte hij in opdracht van de gemeenteraad naar alle tevredenheid zijn huiswerk, om nu te worden geconfronteerd met een uitgesteld besluit dat er mogelijk toe leidt dat DJA straks met een afgekeurde baan komt te zitten.


Budget

Opvallend genoeg kwamen VVD, Dorpsbelangen en ONPL afgelopen week tijdens de raadsvergadering terug op de zaak. Middels een ingediende motie Vreemd aan de Orde van de Dag stelden de genoemde fracties het college voor om met een aangepast voorstel te komen. Daar werden meteen wat voorwaarden aan gekoppeld. Zo willen de drie dat het benodigde budget op basis van het programma van eisen wordt vastgesteld op maximaal 750.000 euro, inclusief btw. Daarnaast stellen zij dat er in overleg met DJA afspraken moeten worden gemaakt over de jaarlijkse huur, onderhoudslasten, eigen bijdrage, inzet ten aanzien van het dagelijks/wekelijks onderhoud door eigen vrijwilligers, zelfbeheer vanuit de vereniging en bredere opstelling van de atletiekbaan voor derden. Dat laatste vinden de andere fracties niet gepast. In de Sportvisie van de Gemeente Zundert worden alle clubs in de gemeente immers al gevraagd om een bijdrage te leveren aan het onderhoud van hun accommodaties. “De discussie over zelfbeheer dient plaats te vinden in dat andere traject,” stelt OPZ. “Daarmee moeten we nu DJA niet apart opzadelen.”


Wensen

Het door de drie fracties beoogde budget wordt door wethouder Twan Zopfi als beslist onvoldoende aangemerkt, al heeft hij aangegeven bereid te zijn om een hercalculatie uit te voeren. Er is volgens hem echter alleen al 754.000 euro nodig om alle minimaal noodzakelijke maatregelen te nemen voor een gedegen opknapbeurt van de atletiekaccommodatie. “Atletiek is méér dan alleen een baan,” stelt hij. “Er zijn ook technische nummers, zoals de springsectie. Dat moet ook veilig kunnen.” Probleem is dat juist het opknappen van de voorzieningen voor die technische nummers in het voorstel niet zijn opgenomen als eisen, maar al wensen. Hierdoor wordt het opknappen van die voorzieningen door VVD, Dorpsbelangen en ONPL aangemerkt als niet noodzakelijk. Iets waar zij afgelopen week ook aan vasthielden. Omdat een stemming door ziekte van VVD’er Floor Vreijsen onbeslist eindigde (de stemmen staakten met negen stemmen voor en negen stemmen tegen), komt de motie opnieuw in stemming tijdens de eerstvolgende raadsvergadering volgende week dinsdag.


Petitie

DJA Zundert kijkt intussen beslist niet werkeloos toe. Met onder meer de door al bijna 1.900 personen ondertekende petitie #geenstreepdoordja probeert de atletiekvereniging de politiek te doordringen van het feit dat de club zonder groot onderhoud aan haar accommodatie niet kan voortbestaan. "DJA is een vereniging die zorg draagt voor participatie, voor voorkomen van Wmo-ondersteuning, voor ontlasten van mantelzorgers, voor public relations van de Gemeente Zundert, voor activiteiten die een sportcoach niet hoeft te regelen en DJA maakt het mogelijk dat inwoners laagdrempelig kunnen sporten, waardoor er gezondheidswinst is”, zo maakt de atletiekvereniging duidelijk. "Dit doet DJA er allemaal gratis bij. Hiervoor klopt DJA niet aan bij de Gemeente Zundert. En dit wordt ook niet door de Gemeente Zundert geëist van DJA, maar wij weten heel zeker dat zij dit wel een wenselijke bijkomstigheid vindt. Het uitblijven van een politiek besluit zet een streep door groot onderhoud aan de atletiekaccommodatie. Zonder onderhoud kan DJA niet voortbestaan en komen genoemde activiteiten te vervallen.” [n]